Ženy z Trutnova a okolí už nemusí kvůli vyšetření prsu jezdit daleko

25. září 2015

Trutnov má specializované pracoviště pro prevenci a diagnostiku onemocnění prsu s možností mamografického vyšetření. To ve městě dosud chybělo. Je to znát i na vytíženosti centra. Pacientky teď už nemusí dlouhé hodiny trávit cestou do vzdálenějších míst regionu.

Dosud musely ženy z trutnovska a širokého okolí jezdit na vyšetření prsu daleko.

"Museli jsme buď do Náchoda, Vrchlabí nebo do Hradce Králové", říká paní Zdena z Trutnova.

Čtěte také

Spousta žen podle lékaře Petra Martinova proto na vyšetření ani nešla: "Vzhledem k tomu, že máme ve spádu hory, je tam spousta klietentek, říkaly si, než abychom musely někam cestovat, radši nikam nepojedeme. Dost žen je nevyšetřených, přichází poprvé, takže bohužel čekáme velký záchyt pozitivních nálezů, ale z hlediska prevence je to nezbytné".

Otevření specializovaného pracoviště pro prevenci a diagnostiku onemocnění prsu řada klientek vítá. Mezi nimi i paní Zita: "Samozřejmě, že jsem to uvítala, protože do Vrchlabí nebo do Hradce Králové je to bokem".

MAMMOLOGIE 3.jpg

"Toto zařízení v druhém největším krajském městě chybělo, takže na žádost a nátlak klientek po podepsání petice, kde se nasbíralo asi 3500 podpisů, jsme během roku a půl otevřeli toto centurm", vysvětluje Petr Martinov.

Zájem žen za první dny provozu centra je opravdu velký.

Lékaři už bohužel zaznamenali u klientek i pozitivní nálezy.

Ale díky tomu, že o patro výš ve stejné budově funguje onkologické centrum, o nemocné ženy bude hned postaráno.

Spustit audio