Jedlá, nejedlá i jedovatá. Houba je pro mykoložku Janu Čapkovou krásný organismus a ozdoba lesa
Tentokrát se za ozdobami lesa, méně známými, i opomíjenými houbami vydáme s Janou Čapkovou, předsedkyní Houbařského spolku z Lomnice nad Popelkou. Čeká nás procházka podzimem zbarvenou Bažantnicí v Lázních Bělohrad, kde vám tuto nadšenou mykoložku představí redaktorka Vlaďka Wildová.
S košíkem, který se utěšeně plní houbami určenými k závěrečné prezentaci, se v parku Bažantnice v Lázních Bělohrad, zastavujeme dost často.
Mykologická vycházka v podzimně prosluněném porostu tak trvá od rána až do poledního času. Málokdo přitom sleduje hodinky.
Houbaření je velké dobrodružství
Čtěte také
Cestu za houbami jedlými, nejedlými i jedovatými doprovází zvláštní očekávání, jásání při vzácném objevu, zanícení. Mykoložka a předsedkyně Houbařského spolku z Lomnice nad Popelkou Jana Čapková je ve svém živlu.
S úsměvem upozorňuje, že hledání hub klidně může být i sportovní disciplínou. Ohýbání, vztyk, někde lezení po čtyřech, přeskok přes potůček, překážky z padlých stromů. Někdy ještě s těžkým košíkem v ruce. A nohy pořádně rozbolí z ušlých kilometrů až druhý den. Euforie z hledání je ale silnější.
Meditace v pohybu
„Na hledání hub oceňuju, že jde o takovou formu meditace v pohybu. Donutí vás to zpomalit a pomalu prozkoumávat spodní patro lesa, ponořit se do svých smyslů a být v přítomnosti,“ čtu si cestou v článku v časopise Respekt, který jsem si přibalila s sebou. Autorem citátu je McCoy, který začínal jako mykolog samouk v patnácti letech a dnes učí lidi houby pěstovat.
Jana Čapková to cítí podobně a usiluje hlavně o to, aby děti už v útlém věku měly o houbách povědomost.
Čtěte také
„Je potřeba dětem ukázat houbový svět, dokud jsou schopny ho vnímat. A nadchnout je už v dětství. Pak už to tak dobře nejde,“ říká lomnická mykoložka, která na podzim jezdí za dětmi do škol v regionu a předává jim své zkušenosti. Umí to pěkně a upřímně se raduje tam, kde jsou děti na setkání s ní připravené a zajímají se. Ale bývá to prý i docela opačně.
Park Bažantnice, to sice není pro houbaře nijak náročný terén, ale už tu teď leží pěkný koberec z listí.
Přesto se jak na pařezech, tak i na vývratech daří Janě a jejímu dnešnímu týmu, v němž je i školačka Viktorka, objevovat druhy hub, které mají roztodivné tvary, názvy a vůně. Prohlížíme si korálovce ježatého, rhizomorfy václavek, maličkaté růžové hlenky, čepičatku jehličnatou, plstnatečka severského nebo slizáka mazlavého.
Outkovka pestrá ve tvaru srdce
Jásáme nad dřevnatkou dlouhonohou a outkovkou pestrou ve tvaru srdce, kterou objevila Eliška Doležalová.
Čtěte také
„Na houbách jsem vyrůstala. Můj tatínek Bedřich Doležal mě pro ně získal a dal mi ten nejlepší základ. Na něm stavím dál a cítím se ve svém živlu,“ svěřuje se Eliška a do košíku vkládá „lázeňské“ václavky. Jejich úroda je mimořádná. Letos stejně tak i u bedel nebo pavučinců. Tam je ale potřeba dbát na to, že se u obou druhů vyskytují i ty jedovaté.
Bažantnice nás přijala, obdarovala novými zkušenostmi, vůněmi i houbami, které si ještě týž den můžeme bez obav připravit. Pomohla nám v tom mykoložka Jana Čapková z Lomnice nad Popelkou, s níž jsme zpomalily, natočily rozhlasovou Návštěvu a poznávaly květy lesa, živé organismy, které nepřestanou udivovat nás a věřme, že ani příští generace.
Plošné vysbírávání lesů blízko větších měst spolu se stále přetrvávajícím vykopáváním jedovatých nebo neznámých hub totiž vede k tomu, že na některých místech houby úplně vymizely. Podle Jany Čapkové by se tak mohl náš zájem posunout od jednoduchého kulinářského k nesobečtějšímu pohledu na tyto ozdoby lesa.
Související
-
Ani s výrazným ochlazením počasí na konci týdne by houbařská sezóna ještě nemusela být u konce
Stovky houbařů v Královéhradeckém kraji využily prodlouženého víkendu k návštěvě lesa, možná s pocitem, že to bude pro letošní rok naposledy.
-
Na smaženici nebo na guláš si houby v zimě nasbírá opravdový fajnšmekr. A to Tereza Tejklová je!
Vždy když do Českého rozhlasu Hradec Králové přijde mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, tak je jasné, že půjdeme na houby. Ale teď v zimě?
-
Venku je docela hezky a tak zkuste třeba vyrazit na houby. I v zimě může být úlovek zajímavý
Milovníci houbaření si na své přijdou i během zimy. A jak říká mykoložka Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová, úlovek v košíku může být i docela zajímavý.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.