Venku je docela hezky a tak zkuste třeba vyrazit na houby. I v zimě může být úlovek zajímavý

17. leden 2020 10:15

Milovníci houbaření - a především ti, kteří svou znalost hub neomezují jen na hřiby a muchomůrky - si na své přijdou i během zimy. Teploty nad nulou na většině území vyčistily lesy a louky od sněhové pokrývky a houbám to svědčí. A jak říká mykoložka Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová, úlovek v košíku může být i docela zajímavý.

Čtěte také

„Skutečně v zimě roste řada druhů hub. Počasí tomu teď přeje, přestaly mrazy, někde nejsou ani přízemní mrazíky po ránu, takže docela hojně roste například hlíva ústřičná a penízovka sametonohá, což jsou typické zimní druhy. Ale už se dají najít i jarní druhy hub, což je například vzácnější ohnivec černý nebo ohnivec rakouský," usmívá se Tereza Tejklová.

Pod nohama nám i trošku čvachtá. Jaké je vůbec ideální počasí pro růst hub v zimě?
„Samozřejmě houby potřebují i v této době vlhko. Na srážky by měl být leden bohatší. Houbám vyhovují nižší teploty, ale nikoliv vyloženě mrazy až třeba mínus 10 stupňů. To ani těmto houbám příliš nesvědčí."

Rostou v zimě i jedovaté houby?

Houbaři, kteří nejsou úplně zkušení ve sběru zimních hub se jistě mohou dopustit nějaké chyby. Může to být nepříjemné, ale může to být i fatální? Rostou v zimě i jedovaté houby?
„V tomto ročním období se velice vzácně dá narazit na čepičatku jehličnanovou, což je dost jedovatá houba. Nicméně nerostou druhy, které by mohly být příčinou záměny s touto čepičatkou. Je ovšem třeba dávat pozor i při sběru hlívy ústřičné, protože plodnice mohou být připlesnivělé případně mohou již zahnívat. A to nám může ublížit i když je hlíva ústřičná jedlá houba."

Čirůvka fialová (Lepista nuda)

Byla řeč o jarních houbách, ale můžeme najít také ještě nějaké opožděné podzimní druhy hub?

„Podzimní houby se ještě dají najít. Takovým nejhojnějším druhem je čirůvka. Můžeme narazit na čirůvky fialové, které se tak trochu zapomněly. Případně i čirůvky dvoubarvé. Tam bych už ale sběr nedoporučovala, protože se zajisté bude jednat o přemrzlé plodnice. A rostou třeba i čirůvky zemní nebo šedožemlové," dodává mykoložka Tereza Tejklová.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související