Jana Sieberová z hospice Duha: Člověk na konci života rozkvétá jako růže, upřímnost rodinu stmelí

19. červenec 2021

Silný a inspirující je příběh zdravotní sestry Jany Sieberové, která se vzdala kariéry na špičkovém klinickém pracovišti a bez koruny v kapse se pustila do budování mobilního hospice Duha v Hořicích.

Jana Sieberová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jana Sieberová je spisovatelka a zdravotní sestra, aktivistka hospicového hnutí, autorka řady článků o doprovázení terminálně nemocných. V roce 2009 založila Domácí hospic Duha. Roku 2016 vydala svou první knihu Hospic: příběh naplněné naděje. Následovaly tituly: Naděje na konci cesty: další příběhy hospice Duha a Proč máme strach ze smrti? Jak zvládnout její příchod a Bůh je můj životní program.

Jana Siebrová je hostem naší radioporadny na téma: péče o blízké v době těžké nemoci. 

Čtěte také

Společně s manželem, lékařem Pavlem Sieberem, založila rodačka z Městce Králové Domácí hospic Duha, který má pronajatou dříve nepoužívanou budovu v areálu hořické nemocnice.

Zde vzniklo komplexní centrum domácí hospicové péče, které zahrnuje i sociální poradnu a půjčovnu zdravotnických pomůcek. Se svým týmem pomáhají nemocným i jejich rodinám překonat ty nejtěžší životní situace.

Ochraňujme život od jeho přirozeného počátku až do jeho přirozeného konce.
Životní krédo Jany Sieberové, zakladatelky hořické Duhy

Pro Janu Sieberovou bylo a stále je zásadní přátelství se zakladatelkou hospicového hnutí Marií Svatošovou. Ta se stala nejen její kmotrou, ale i učitelkou, v jejich šlépějích Jana neústupně, s trpělivostí, láskou a porozuměním kráčí dál.

Čtěte také

I ona, stejně jako Marie, objíždí republiku, přednáší, vysvětluje, proč je domácí hospicová péče důležitá, a dál slouží těm, kteří to potřebují.

„Umírající lidé jsou naším velkým darem a potřebují mnoho lásky a naděje. Tito naši velcí učitelé nás formují pro hospicovou službu. Jsou trvalým zdrojem síly, protože veškeré naše snažení v zajištění dostupnosti a vytvoření husté sítě domácích hospiců je naším společným cílem," píše Jana Sieberová ve své knize "Naděje na konci cesty".

Pavla Kindernayová a Jana Sieberová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Janou Siebrovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související