Jan Birke: Nelehká doba píše také velmi silné příběhy. Chci poděkovat Náchoďákům za to, jací jsou

26. leden 2021

Podíváme se do Náchoda, bude nás zajímat aktuální situace v náchodské oblastní nemocnici, ale také, jak v Náchodě zvládají současnou pandemii, protože Náchodsko patří stále k těm nejzasaženějším regionům v celé republice. Vše probereme s náchodským starostou a poslancem Parlamentu České republiky za ČSSD Janem Birke.

Tak jaká je teď u vás situace, jak vše zvládáte?
Musím říci, že situace není vůbec jednoduchá, i přesto, že se poslední dny mírně zlepšuje. Nicméně od loňského března už to trvá velmi dlouho a bohužel poslední měsíce se dostáváme do velmi kritické situace hlavně v náchodské nemocnici. Situace je velmi nepříjemná nejen na psychiku lidí, kteří žijí v našem městě, ale zároveň i pro členy rodin a pacienty, prostě nepříjemná situace pro nás pro všechny.

Jan Birke z ČSSD

Jan Birke (1. června 1969, Náchod)

český politik, od října 2013 poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, v letech 2012 až 2019 a opět od roku 2020 zastupitel Královéhradeckého kraje, od roku 2010 starosta města Náchoda a mezi lety 2017 až 2018 místopředseda ČSSD.

Zaregistroval jsem také nedávno vaši výzvu na sociálních sítích, kde jste vyzýval lidi, aby se zapojili jako dobrovolníci s přímou pomocí v náchodské nemocnici.
Minulý týden mi zavolal ředitel náchodské nemocnice Jan Mach a upozornil mne na reálné nebezpečí, že Armáda České republiky ukončí svoji pomoc v Náchodě a že se dostávají do situace, kdy nemají personál. Tak jsem nabídnul panu řediteli pomoc na základě své výzvy.

Čtěte také

Vůbec jsem nečekal to neuvěřitelné nadšení a odezvu lidí, kteří se na tu výzvu přihlásili. Je jich dnes 85. Lidé, kteří jsou ochotni pomoci na covid centrech, prostě udělat pro to absolutně vše. Bohudík armáda zatím zůstala v Náchodě, to znamená, že dnes z těch 85 dobrovolníků jsou zhruba 4 osoby vytěžovány na covid centrech v Náchodě. Na druhou stranu jsem se domluvil s hejtmanem Královéhradeckého kraje na tom, že v Náchodě vznikne druhé největší očkovací centrum v Beránku a těchto 80 osob budeme mít takzvaně v zásobě. Komunikujeme s nimi každé tři dny, informujeme je o situaci. A budeme je žádat, aby nám pomohli s administrativou v onom očkovacím centru nebo eventuálně logistice. Takže tito lidé zcela určitě využiti budou a moc jim poděkovat.

V náchodském Beránku vznikne druhé největší očkovací centrum v kraji. Může tam být naočkováno přes 26,5 tisíce osob měsíčně.
Jan Birke, starosta Náchoda a poslanec Parlamentu ČR

Solidarita je pořád hodně důležitá. Sever našeho regionu je z hlediska pandemie nejzasaženější. Snažili jste se najít důvod, proč je nejhorší situace na Trutnovsku a Náchodsku?
Včera jsme o tom hovořili se starostou Trutnova Adamcem, on se domnívá, a já s ním naprosto souhlasím, že jak jsou dnes přeplněné hory v uvozovkách sáňkaři, protože vleky nejezdí, tak se v podstatě celá republika sjela do hor. A nakupují v trutnovských obchodech. To je jedna z možností, proč se tady pandemie šíří.

Čtěte také

V Náchodě to bylo trošku jinak. V září jsme měli identifikovány čtyři velká ohniska, jedno z nich byla nemocnice, další soukromé sociální zařízení a dvě střední školy. Konzultoval jsem situaci s ředitelem krajské hygienické správy a žádal jsem ho, aby školy uzavřel i přesto, že v té době nebyl nouzový stav, aby omezil vstup do náchodské nemocnice. Ale ono se to nestalo, došlo k tomu až za dva týdny, kdy nastal nouzový stav. Bohužel kvůli tomu jsme se stali nejhorším okresem v rámci celé České republiky. A dodnes se s tou věcí potýkáme.

Také váš rouškomat v Náchodě byl na jaře jedním z prvních v celé republice.
Ano. My jsme přeměnili automat na sušenky na rouškomat, což bylo ojedinělé. Byl to opravdu jeden z prvních rouškomatů v České republice během první vlny v březnu. Přes ono těžké období já moc rád vzpomínám na celou řadu velmi silných příběhů, které jsem zažil. A na ty smutné se snažím zapomenout. To je jako na vojně.

Čtěte také

Nicméně rouškomat byla úžasná věc, paradoxně jsme prodávali jednu roušku za 5 Kč, což je neuvěřitelná cena i dnes. A prodali jsme jich přes 70 000. To znamená, že v Náchodě měli všichni roušku. A věřím, že Náchod byl v tu chvíli nejbezpečnějším místem z hlediska ochranných prostředků. Řekli jsme, že výtěžek z rouškomatu věnujeme na sociální oblast, pro náš Domov pro seniory Marie, protože to je další segment, který je velmi postižen. Sociální domy a domy s pečovatelskou službou. A toto je dům, který spravuje město. Dohodli jsme se, že za výtěžek z rouškomatu, což je 355 000, nakoupíme až 13 nových polohovacích postelí pro seniory. A společnost, která je z Královéhradeckého kraje, nám dala ještě dvě lůžka jako sponzorská dar, takže máme 15 nový postelí. Takže to jsou pozitivní příběhy, které se vytvářejí z nepříjemné covidové situace.

Čtěte také

Budoucnost je asi především v očkování. Vy chystáte velké očkovací centrum v náchodském Beránku.
Jsme ve spojení s Královéhradeckým krajem a s hejtmanem, velmi intenzivně na tom spolupracujeme. Opravdu spontánně jsme si před dvěma týdny zavolali, pan hejtman mě požádal o vytipování prostoru. Ani na sekundu jsem nezaváhal a nabídnul Beránek, což je secesní, překrásná stavba. Nešel jsem do zimních stadionů nebo tělocvičných hal. Rozhodli jsme se, že to bude prostředí, kde je teplo, kde jsou toalety a šatna, lidé tam mají zázemí. Může tam být naočkováno přes 26,5 tisíce osob měsíčně. Samozřejmě, pokud vakcíny dorazí do České republiky.

To je největší problém.
To je současný největší problém. Bude tam 6 až 8 týmů, které na tom budou pracovat. Počítá se s dobrovolníky, celé to konzultujeme s panem profesorem Malým, což je krajský koordinátor přes očkování, náměstek hradecké fakultní nemocnice. Myslím, že spolupráce mezi městem a Královéhradeckým krajem je velmi dobrá, a my v té věci jdeme napřed. Neznámá ovšem je, kdy ta vakcína tady bude, já pevně věřím, že brzy. A druhá věc je samozřejmě logistika. To znamená, musíme svážet například seniory ze vzdálenějších míst, jako je Broumovsko, do očkovacích center.

Pandemie je dlouhý proces, všechny otravuje a je to skličující. Chci poděkovat, že když člověk lidi o něco požádá, tak jsou schopni pomoci.
Jan Birke, starosta Náchoda a poslanec Parlamentu ČR

Některá města šla cestou, že seniorům s očkováním pomáhají, nabídnou jim pomocnou ruku. Jak je to u vás v Náchodě?
My jsme velké město, ale samozřejmě jakýkoliv senior, který se na nás obrátí, tak mu s tou věcí pomůžeme. Nicméně neplánovali jsme, že bychom to celé dělali jako službu. Na druhou stranu, pokud nás senioři požádají, tak my máme výhodné senior taxi, což je doprava do nemocnice tam a zpátky za 20 Kč.

Čtěte také

To znamená, že lidé tohoto věku se mohou dopravit na očkování za velmi malý peníz a senior taxi je přiveze z domu do nemocnice a zase zpátky. Pravdou ovšem je, že to není jen otázka Náchoda, ale spádovou oblast tvoří 80 až 90 000 lidí od Broumova až po Jaroměř. Počítáme s tím, že budeme spolupracovat se starosty a domluvíme se s nimi, jakým způsobem se na tom budeme společně podílet. Buď budeme využívat hasičská auta nebo senior taxi či dokonce využijeme dopravce. Zkrátka musíme se domluvit na tom, abychom seniory sváželi do očkovacích center.

Pane starosto, co byste chtěl na závěr vzkázat lidem na Náchodsku?
Já bych jim chtěl hlavně poděkovat. Za to, že zůstali tak fantastičtí, jako byli v březnu, kdy jsme nevěděli, co se na nás řítí. Všichni jsme se semkli a byli schopni si navzájem pomoci. A těch silných příběhů byla celá řada. Chci lidem poděkovat, že se za těch 10 měsíců nezměnili. Je to dlouhý proces, všechny to otravuje a je to skličující. Tak chci poděkovat, že když člověk lidi něco požádá, tak jsou schopni kdykoliv pomoci.

Jan Birke ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Starosta Náchoda a poslanec za ČSSD Jan Birke byl naším hostem. Moc děkuji za rozhovor a dál se držte.
Děkuju za pozvání a na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související