Jak u Čechova. Tři sestry, já jsem ta prostřední, směje se zpěvačka Livie Kuchařová pestrému dětství

7. červen 2024

Hostem Pátečního Habaděje Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně je zpěvačka Livie Kuchařová z Opočna, sestra slavné miss world z roku 2006 Taťány Kuchařové. V Kostelci nad Orlicí učí zpěv na tamní základní umělecké škole.

Livie Kuchařová v 7 letech nastoupila na Základní školu v Opočně. 9 let navštěvovala hodiny zpěvu a tance v ZUŠ Opočno, dva roky se učila hrát na klavír. V roce 2005 získala čestné uznání v celostátním finále pěvecké soutěže Karlovarský skřivánek, druhým místem uspěla i v soutěži Slavíci ve školní lavici. Rok poté nazpívala společně se svojí učitelkou zpěvu ústřední melodii v televizním medailonku její sestry Taťány Kuchařové, slavné miss world z roku 2006.

Bylo období, kdy mi už lezlo ušima, že jsem mladší sestra miss world. Ale ještě že mladší. To je má výhoda.
Livie Kuchařová, zpěvačka

Pojďme se podívat do vašeho milovaného Opočna. Vaše sestra i maminka o něm vždy krásně mluví, je to tedy vaše srdeční záležitost?
Je to tak, mně se tam moc líbí. Nádherný zámecký park, krásná příroda a klid. Když mi bylo 15 let, tak jsem utekla do Prahy, ale už mi to stačilo.

Čtěte také

Neunavuje vás, že když se řekne Livie Kuchařová, tak všichni říkají, to je mladší sestra Taťány Kuchařové, miss world.
Tak, ještě že mladší. To je výhoda, to jediné mě na tom neunavuje. Bylo opravdu období, kdy mi to trošku už lezlo ušima, ale teď už to tolik není, je to v pohodě. My jsme tři sestry, jako u Čechova, já jsem ta prostřední. A dětství jsme měli pestré. Jsme velká rodina, takže babičky hodně pomáhaly, i děda a další příbuzní. Takže jsme řádily jako normální děti.

Pořád jsme byly na zahradě, měly jsme tu výhodu, že příroda byla blízko, měly jsme také spoustu zvířata, nějaká koťátka a slepice, babička nám nechávala kuřátka od kvočny, abychom viděly, jak vůbec vypadají, jak se to líhne, což dnešní děti z města možná ani vůbec nevědí, kde se berou vajíčka. To je myslím velká výhoda venkovského dětství.

Kdybychom se podívali na vaše záliby v dětství. U Taťány víme, že se ráda oblékala a strojila, že už tam byl modeling, zatímco vy jste si zpívala doma u piana?
Určitě to tak bylo rozdělené. Sestra se moc ráda převlékala a už v sobě měla takovou eleganci modelky, takže potom se její život tím směrem nastavil.

Nejsem soutěživá, i když třeba hraji karty, tak je mi to úplně jedno. Já prostě soutěžení nemám v povaze.
Livie Kuchařová, zpěvačka

A mně maminka hned, jak zjistila, že zpívám, děti možná dříve zpívají, než mluví, jak slyšela, že mám trošku zajímavý hlas, zbystřila u piana a hned už mne trénovala.

Mamka se s taťkou seznámili paradoxně přímo v základní umělecké škole v Opočně, hráli spolu čtyřručku na klavír v 10 letech.

Čtěte také

Kolik let se tedy věnuje zpívání a jak jste se ocitla v Kostelci nad Orlicí na ZUŠce?
Pamatuji si, že teta Radka se mnou šla do té ZUŠ, když jsem byla ještě ve školce. Proběhly takové rychlopříjímačky, když jsem na chodbě zazpívala nějakou písničku, něco jsem i tenkrát popletla, tak jsem si říkala, že mě určitě nevezmou. Ale vzali a opravdu jsem tam chodila od školky až do 9. třídy základní školy na zpěv. A potom to pokračovalo na konzervatoř.

Vy jste se zúčastnila také soutěže Česko hledá talent.
Zúčastnila jsme se nějakých soutěží, ale paradoxně já nejsem absolutně soutěživá, i když třeba hraji karty, tak je mi to úplně jedno. Bylo mi vytýkáno, že jsem málo průbojná, ale já to prostě nemám v povaze, nejsem soutěživý typ.

Všechny písničky, které se teď postupně snažím dávat ven, jsou někde ze šuplíku a váže se ke každé dlouhý příběh. Protože jsem už dlouho chtěla mít naivně nějaké své písničky, ale pak jsem zjistila, že to není úplně jednoduché, že je to trošku složitější. Hodně lidí mi říkalo, jestli chceš zpívat a dělat svoje písničky, tak si musíš i sama psát texty.

Lada Klokočníková a Livie Kuchařová v rozhlasové kavárně

Já jsem na ně koukala a říkala, že to neumím, nebyla jsem holčička, která si píše do deníčku básničky. Až mne tenkrát jeden kytarista k tomu dovedl a říkal, tak mi pošli nějaké texty. Tak jsem něco napsala a pak se to se mnou táhlo dál, člověk se vyvíjí a zlepšuje. Takže téměř všechny písničky jsou textově mé, anebo jsem se na nich nějakým způsobem podílela.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové se zpěvačkou Livií Kuchařovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související