Čisté antidepresivum do kin! „Zlínský oskar“ pro celovečerní film o Police Symphony Orchestra

7. červen 2024

Petra Soukupová z Police Symphony Orchestra a Dominik Kalivoda, režisér nového celovečerního filmu o tomto neuvěřitelmém hudebním fenoménu z východních Čech, spolu s několika dalšími členy orchestru hosty Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně.

Lada Klokočníková, Petra Soukupová a Dominik Kalivoda v rozhlasové kavárně

Police Symphony Orchestra (PSO) je amatérská hudební parta stovky muzikantů, zpěváků a dobrovolníků z malého města u polských hranic.

Čtěte také

S nakažlivou energií se vrhají do realizace čím dál tím troufalejších nápadů - vyprodat legendární pražskou Lucernu, uspořádat benefiční koncert pro 5 000 diváků nebo vystoupit se zahraniční hvězdou.

Sny a plány jsou skvělé, ale když je chcete přenést do reálného života a čelit všem výzvám, není to žádná sranda. Ustojí nadšenectví střet s dospělostí a najdou členové PSO to, co je v životě opravdu důležité? Časosběrný hudební film s názvem Velký finále o mimořádném hudebním uskupení, které se vydává na velká pódia, je zároveň osobní výpovědí obyčejných mladých lidí o světě kolem nás.

Zlín Film Festival vyhlásil vítězné filmy, zvláštní cenu se rozhodl udělit prezident festivalu Čestmír Vančura filmovému dokumentu Velký finále o PSO

Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupil na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna.

Čtěte také

Dokumentární film Dominika Kalivody mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny.

Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Petra Soukupová orchestr založila založila se svým bratrem v 15 letech. PSO mají za sebou více jak 170 koncertů, mezi nimi i několik site specific benefičních projektů, díky kterým vybrali už přes 3,2 milionu korun na benefiční účely.

Zvláštní cena pro hit festivalu

Zlín Film Festival vyhlásil vítězné filmy. Sedm dní nabitých filmem opět oživilo Zlín a promítlo snímky z tradičních i exotických zemí. Poroty v šesti soutěžních sekcích zhlédly celkem 126 filmů a vybraly ty vítězné. Zlatými střevíčky ocenily snímky Maxova farma, Mladá srdce, Internát a Kouzelná cukrlata. Zlatý střevíček za mimořádný přínos pro kinematografii pro děti a mládež převzal herec Bolek Polívka.

Zvláštní cenu se rozhodl udělit prezident festivalu Čestmír Vančura filmovému dokumentu Velký finále PSO za autentické ztvárnění inspirativního příběhu mladých lidí. „Nese v sobě poselství našeho festivalu inspirovat nastupující generaci nebát se jít za svými sny a obklopovat se lidmi stejné DNA."

Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související