Jak správně uskladnit hrušky samozřejmě dobře ví Láďa Hruška. A přidal i recept na jablečný perník

14. říjen 2022

V naší rozhlasové kavárně vítáme dobrého rádce Láďu Hrušku. Ne náhodou, víme o něm, že studoval v Hradci Králové, k městu má vřelý vztah a pravidelně k nám do studia jezdí s radami všeho druhu. Dnes je Habaděj ryze podzimně laděný, takže co nám Láďa upekl a jaké jsou jeho podzimní rady? 

Čtěte také

Co říká Láďa tomu, že ho lidé přejmenovali na Nového krále kutilů a lidového koumáka? Láďovy vychytávky nám usnadní život a jeho osobitý šarm zlepšuje náladu. Poradí, sežene, vyzkouší, vymyslí, předvede, ušetří, uvaří. Přijede k vám na zahradu, do dílny i do kuchyně!

Jak správně skladovat hrušky?
Je to jednoduchá rada. Hrušky rozhodně skladujeme samostatně, nedáváme je k žádnému jinému ovoci či bramborám. Protože hrušky při zrání uvolňují etylen, který urychluje dozrávání ovoce i všeho ostatního, co spolu s hruškami ve sklepě bude.

Recept na vychytaný "božský" jablečný perník

Nebudete potřebovat žádné váhy. Kouzlo perníku spočívá v tom, že jsou v něm nastrouhaná dvě jablka (nahrubo i se slupkou) a také dvě lžíce vaší oblíbené marmelády, která se zamíchá přímo do těsta.

Čtěte také

Na těsto použijeme 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek mléka, půl hrnku oleje, 1 vajíčko, 1 kypřící prášek do perníku, 1 vanilinový cukr, a jak už bylo řečeno 2 jablka a 2 lžíce marmelády. Přidáme 2 nebo 3 lžíce kakaa, aby měl perník krásnou barvu.

Vše zamícháme, dáme na plech a upečeme dozlatova.

Má Láďa spočítáno, kolik domácností už navštívil a byly některé vychytávky, které ho naprosto dostaly a uzemnily? A kde získal svoji manuální zručnost a šikovnost? Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Láďou Hruškou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.