Jak ovlivnila letošní distanční výuka zájem žáků o studium na hradeckých vysokých školách?

12. květen 2021 11:00

Už je to nějakou dobu, co hradecké vysoké školy ukončily termíny podání přihlášek ke studiu. Studentů se na ně přihlásila celá řada. Nekomfort distanční výuky ale některé z nich od podání přihlášky odradil. Stejně jako jednu ze studentek Univerzity Hradec Králové. 

„Kvůli distanční výuce jsem ztratila motivaci dál studovat," popisuje své aktuální pocity studentka Lucie Kořínková.

Čtěte také

A zároveň doplňuje, že po střední škole šla na rok pracovat, pak se vrátila zpět ke studiu a začátky byly krušné.
„Bylo pro mne strašně těžké se znovu dostat do studentského života, začít se učit. První ročník byl hodně těžký a když už se mi to povedlo, tak přišla pandemie a začala nám distanční výuka. A to mě nebavilo, to není ono sedět doma u počítače . Chybí tam kontakt s lidmi, takže jsem ztratila motivaci k dalšímu studiu."

I přes překážky, které poslední dobou kvůli koronaviru studenti zažívali, se i tak velká řada z nich rozhodla ve studiu pokračovat.

Fakulta vojenského zdravotnictví v Hradci Králové například zaznamenala podle informací proděkana pro studijní a pedagogickou činnost Tomáše Kučery vyšší počet přihlášek oproti loňskému roku na obor zdravotnické záchranářství.
„Vysvětluji si to tím, že jsme měli v loňském roce novou akreditaci, získali jsme ji poměrně pozdě a bylo méně času na podávání přihlášek. Letos už byl ten čas standardní, takže se zájem se zvýšil."

02986544_6.jpeg

„Naopak u vojenského všeobecného lékařství je zájem mírně nižší, ale nevyvozoval bych z toho nějaké závěry."

Děkan Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy v Hradci králové Jiří Manďák se domnívá, že zájem o studium je stejný jako loni.
„Je to zhruba okolo 2 000 přihlášek, je to podobné jako v minulých letech. Stále je největší zájem o všeobecné lékařství."

Čtěte také

Na Univerzitě Hradec Králové pak podle mluvčího Jakuba Nováka zaznamenali v důsledku koronaviru zájem o sociální obory.
„Je to typicky třeba obor sociální práce, jeden z nejoblíbenějších na Univerzitě Hradec Králové. Tady zaznamenáváme až padesátiprocentní nárůst zájmu uchazečů o toto studium."

„A pak je to další zajímavý obor na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové, kterým je speciální pedagogika. Tady je nárůst zájmu uchazečů o studium zhruba třicetiprocentní."

Univerzita ale také každoročně zaznamenává pokles zájmu, který je napříč celou republikou, a to o technické a přírodovědné obory. Jedná se tedy například o budoucí učitele fyziky, chemie nebo biologie.

Spustit audio

Související