Dvě stovky studentů Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové pomáhají dětem s online výukou

6. duben 2021 09:07

Sami mají distanční výuku, která je pro ně jistým nepohodlím, ale i tak pomáhají. Řeč je o dvou stovkách budoucích učitelů z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, kteří momentálně pomáhají dětem na základních školách s online výukou.  

„Aktuálně víme zhruba o 200 studentech, kteří pomáhají s distančním vzděláváním dětí," říká mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Čtěte také

Studenti mohou pomáhat například jako asistenti pedagoga, když nějaký žák nestíhá. Případně jsou pak po hodinách k dispozici při doučování látky, které školáci nerozumí.

Tyto aktivity jsou následně většině studentů uznány jako praxe.
„Zatímco by byli studenti normálně ve školách a absolvovali tam svoji praxi, tak to ovšem momentálně nemohou. Proto jim tuto pomoc počítáme jako povinnou praxi."

Simona Kubátová, studentka třetího ročníku pedagogické fakulty, momentálně pomáhá přímo v rodině.
„Dostala jsem se přímo přes Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové do rodiny dvou lékařů. Jsem tam už od jarní vlny pandemie. Jedná se o kluka, který chodí do čtvrtého ročníku základní školy, tak mu pomáhám s výukou. Připojujeme se na učební hodiny a pomáhám mu i s domácími úkoly."

Čtěte také

„A druhé dítko je v předškolním věku ve školce. Tak s tím také plníme různé úkoly předškolního vzdělávání a hrajeme si. Je to taková kombinovaná činnost."

Během podzimu chodila Simona do rodiny téměř každý den, teď kvůli psaní bakalářské práce, dochází dvakrát týdně.
„Tím, že tam teď nechodím každý den, tak rodiče i děti říkají, že je pro ně složitější soustředit se na výuku. Když úkoly děláme společně, tak je to jednodušší. Pokud není něco jasné, tak to hned vysvětlím. Pokud to dělají děti samy, tak si to nemohou zkontrolovat a všechno je pak na rodičích."

Studentka Simona Kubátová si sice myslí, že klasickou praxi v plném rozsahu tato forma nenahrazuje, i tak má ale pocit, že její pomoc měla smysl.

Spustit audio

Související