K praktické a klinické výuce se vrací část studentů. Jak reagují vysoké školy v Hradci Králové?

25. duben 2021 09:10

Od pondělí 26. dubna se budou moci vrátit další studenti do škol. Pokračuje tak postupné rozvolňování epidemických opatření. Například na vysokých školách se vrátí část studentů k praktické a klinické výuce. Zároveň budou moci v omezeném počtu přijít do budovy ke zkoušce.

„Což je v některých případech, zejména v těch laboratorních, prostě nevyhnutelné. A je to potřeba," říká k obnovení praktické výuky Jakub Novák, mluvčí Univerzity Hradec Králové.

Čtěte také

Samozřejmě je potřeba, aby při vstupu do budovy měl jak pedagog, tak i student negativní test na koronavirus.
„Nicméně jsme přizpůsobili kapacity odběrového místa u nás na parkovišti před Univerzitou Hradec Králové tak, aby se studenti mohli rezervačním formulářem pohodlně zaregistrovat a aby testování proběhlo bez problémů."

Pokud jde o Lékařskou fakulta Univerzity Karlovy v Hradci králové, tak ta byla vyjmuta z omezení provozu vysokých škol.

„Po celou dobu probíhá praktická a klinická výuka studentů. Týká se to vesměs všech ročníků studia všeobecného a zubního lékařství i sestřiček. Takže u nás studenti v takovém rozsahu, v jakém jsme schopni vše zajistit, chodí na praktickou a klinickou výuku," doplňuje informace Pavla Sedlářová z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Čtěte také

Budova je ale přístupná pouze studentům a zaměstnancům vysoké školy, kteří se musí také nechávat pravidelně testovat.
„Mohou to dělat v našem testovacím centru, které vzniklo ve výukovém centru hradecké fakultní nemocnice ve spolupráci s nemocnicí."

Co se týče Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové, tak tam se také od 26. dubna nic zvláštního nezmění.

„To nařízení, které se týká posledních ročníků vysokých škol, v našem případě se nic nemění právě z toho důvodu, že lékaři a zdravotničtí záchranáři už jsou na praxích, to znamená, že výuka už probíhá, takže se nemá vlastně co otevírat. Farmaceuti píší diplomové práce, takže tam výuka neprobíhá a zubní lékaře nyní v posledním ročníku nemáme," dodává proděkan pro vnější vztahy a rozvoj Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové Hynek Schvach.

Spustit audio

Související