Italské Greccio, proslavené betlémem Františka z Assisi, navázalo spolupráci s našimi Třebechovicemi

29. květen 2024

Zhruba 13 km východně od Hradce Králové pod vrchem Oreb leží město s necelými 6 000 obyvateli, které proslavil známý Proboštův betlém. Musím se přiznat, že ač Hradečák, tak tam moc rád jezdím v létě na koupaliště, které je moc příjemné. Starosta Třebechovic pod Orebem Roman Drašnar bude mít zcela jistě ve svém městě ještě další oblíbená místa.

Kde to máte v Třebechovicích nejraději?
U nás v Třebechovicích mám nejraději místa, kde chodím relaxovat, to znamená především v přírodě. Jelikož jsem rybář, tak my máme tu výhodu, že vlastně pár set metrů od centra města je úžasná příroda, teče nám tam řeka Orlice a je tam nádherně. Je to divoká příroda, dá se říci, chodí tam mnoho lidí rádo běhat nebo se svými čtyřnohými mazlíčky, a já tam chodím na ryby.

Roman Drašnar ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak dlouho už starostujete v Třebechovicích?
Teď druhé volební období, to znamená od listopadu 2018. Předtím jsem byl od roku 2010 neuvolněný místostarosta.

Třebechovice nejsou jen betlém. Jsou téměř ze všech stran obklopeny lesy a jsou sevřeny dvěma řekami. Je to ráj pro cykloturisty.
Roman Drašnar, starosta Třebechovic pod Orebem

Co vás přivedlo do komunální politiky? Protože vy jste původní profesí učitel, také jste řediteloval v třebechovické základní škole.
Je to tak. Ale prostě slovo dalo slovo a před volbami v roce 2010 jsme dali dohromady nějakou skupinu lidí, se kterými se z 90 procent znám, a založili jsme tuto sestavu nestraníků, a je to vlastně politické hnutí. Takže jsem nezávislý starosta.

Čtěte také

Jak byste nám Třebechovice představil? Všichni je známe díky Proboštovu betlému, který proslavil město i ve světě, když byl v roce 1967 na světové výstavě v kanadském v Montrealu. Vy jste se tam prožil vlastně celý život.
Třebechovice rozhodně nejsou jen betlém. Ten je samozřejmě světoznámou záležitostí, ale myslím si, že se rozhodně můžeme pochlubit i dalšími věcmi. Máme nádherné koupaliště, které se mimochodem otevírá 1. června, tak se mají návštěvníci na co těšit. Leží v nádherném prostředí lesoparku Bor. A co se týče turistiky, v blízkosti máme úžasný Podorlický skanzen v Krňovicích, tam je to také nádherné. Třebechovice mají tu výhodu, že jsou téměř ze všech stran obklopeny lesy a jsou sevřeny dvěma řekami. Je to ráj pro cykloturisty.

Vím také, že vy jste jedním z nejmenších měst u nás, která mají svůj zimní stadion.
Je to tak, ale nedaleké Opočno je ještě menší. Ale já jsem mimo jiné i předseda našeho hokejového oddílu, takže jste trefil téma. Ale není to zdaleka jen o zimním stadionu. Třebechovice, přestože jsou tak malé, mají obrovskou občanskou vybavenost. Vlastně kromě kina máme úplně vše. Děti mají možnost se vyžít v různých spolcích, máme tam sportovní klub, máme další sportovní organizaci Sokol, děti mohou navštěvovat základní uměleckou školu, dům dětí a mládeže, máme velikou školu pro zhruba 700 dětí, v současné době ji navštěvuje něco přes 600. Máme mateřskou školu, máme u nás knihovnu, Třebechovické muzeum betlémů. Tak věřím, že mladé rodiny, které k nám přijdou, určitě mají spoustu možností, jak nechat děti vyžít.

Třebechovice, přestože jsou malé, mají obrovskou občanskou vybavenost. Vlastně kromě kina máme úplně vše. Děti se u nás vyžijí.
Roman Drašnar, starosta Třebechovic pod Orebem

Hrál jste hokej také aktivně?
Samozřejmě, hrál jsem aktivně na úrovni krajské ligy do svých 31 let. Pak jsem už skončil, ale ještě jsem se v nějakých hobby ligách snažil pohybovat do mých 51 let.

Čtěte také

Pojďme se podívat na vaše investiční plány a záměry. Co všechno byste chtěli v nejbližší době začít budovat?
Právě v těchto dnech i během června se u nás v Třebechovicích rozjíždí spousta investičních akcí. Tou největší je druhá etapa výstavby mateřské školy, druhého pavilonu, který je zrcadlově totožný už s tím postaveným. Tyto dvě budovy budou propojeny krčkem a součástí této investice je i komfortní parkoviště z ulice Svatopluka Čecha. Jedná se opravdu o velikou investici zhruba okolo 60 milionů korun. A podařilo se nám na ni sehnat více než 50 milionů z dotačních prostředků. Cílovým stavem má být nová mateřská škola s kapacitou 200 dětí, plus ještě máme jedno detašované pracoviště v jedné místní části, kde máme necelých 50 dětí.

Ještě nějaké další investice byste chtěl zmínit?
Je toho opravdu poměrně hodně. Na největším pavilonu základní školy provedeme rekonstrukci všech sítí, takže kanalizace, voda, elektřina, to vše se tam bude dělat. To je investice za zhruba 7 milionů. Budeme také rekonstruovat komunikace a chodníky, v tuto chvíli už se pracuje na propojce mezi ulicí Boženy Němcové a Plk. Zavorala. Bude se rekonstruovat první polovina ulice Jiráskova, začnou se opravovat chodníky v ulici Pitrově. A na co se hodně těšíme, to je úprava posledního objektu areálu Branka, to bude rekonstrukce za zhruba 8 milionů.

Čtěte také

Participativní rozpočet. To je také zajímavá věc, která je ve městech hodně populární. Spočívá v tom, že lidé mohou sami navrhnout projekty a radnice některé vybere a na ty finančně přispěje. Vy prý máte připraven milion korun. Tak už přicházejí nějaké návrhy, do čeho by chtěli lidé u vás investovat?
Tuto iniciativu přinesli mladí koaliční kolegové ze STANu, přišli s tímto nápadem, který samozřejmě není žádné novum v Třebechovicích, nicméně je to super iniciativa. Projekt se bude jmenovat Tvoříme Třebechovice, to už myslím mohu odtajnit. Během června a prázdninových měsíců se budou podávat návrhy, mimo jiné je bude moci podávat mládež od 14 let, to jsme rozhodli na pondělním zasedání rady města. Následně v září se budou schvalovat, případně zamítat projekty, během října a listopadu se bude hlasovat o schválených projektech, zahájí se příprava k realizaci do konce roku a vybrané projekty by se měly realizovat v roce 2025. Máme na to milion, ale minimální částka příspěvku je 20 tisíc a maximum půl milionu. Tedy těch projektů se může sejít víc. A budou to spíše takové malé akce. Já si představuji úpravu dětských a workoutových hřišť, nějakou květinovou výzdobu města a podobně.

Čtěte také

Na závěr bychom ještě mohli zmínit vaše partnerství s italským městem Greccio.
To je novinka, i když prvotní impuls jsme dostali už zhruba před rokem. Z italského telefonního čísla nám zavolal český hlas, čemuž jsem nerozuměl, jednalo se o kněze, který má farnost v nedalekém větším městě Rieti, a on nám tohle partnerství nabídl. On spolupracuje s farností v Grecciu. To je vyhlášené městečko, kde nedávno slavili 800 let od postavení prvního živého betléma Františkem z Assisi. Takže propojení s třebechovickým Proboštovým betlémem je samozřejmě namístě a tematicky to krásně do sebe zapadá.

Už jste se byl v Itálii podívat?
Ano, na konci února nám řekli, přijeďte 13. dubna podepsat smlouvu. Byla tam obrovská sláva, partnerskou smlouvu máme doma a připravujeme další spolupráci.

Nezávislý starosta Třebechovic pod Orebem Roman Drašnar byl naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související