Komunitní bydlení v Třebechovicích pod Orebem pro tucet klientů s tělesným i mentálním postižením

24. srpen 2022 08:27

Královéhradecký kraj dál pracuje na tom, aby rozmístil klienty z Ústavu sociální péče v Kvasinách na Rychnovsku do menších objektů. Během září se dvanáct z nich nastěhuje do nového komunitního bydlení v Třebechovicích pod Orebem. 

Podobných domů už kraj vybudoval několik, tenhle je ale zvláštní. A to tím, že se do něj budou stěhovat klienti s kombinovaným, tedy tělesným i mentálním postižením. A ti budou potřebovat větší pomoc a podporu než obvykle.

„Na jedné části jsou už umístěny kolejnicové systémy. Takže člověk se potom může v závěsném systému dostat do koupelny. A co se týče kuchyně, tak tady je to uzpůsobeno tak, že je snížena část kuchyňské linky,“ popisuje jen některé úpravy domu sociální pracovnice z Kvasin Jana Dadíková.

Čtěte také

Procházíme interiérem uzpůsobeným pro handicapované - dveře do pokojů jsou tak široké, že jimi projede polohovací postel, skříňky jsou dosažitelné i z vozíku a tak dále.

Proč to všechno, vysvětluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeši. „Cílem je, aby klienti žili ve více přirozeném prostředí, nebyli ve velkém ústavu. A začali být také více samostatní a ve větší psychické pohodě.

Do komunitního bydlení v Třebechovicích zamíří v září dvanáct klientů Ústavu sociální péče v Kvasinách.

Komunitní bydlení v Třebechovicích pod Orebem pro tucet klientů z Ústavu sociální péče v Kvasinách

Podle ředitelky Ústavu Jany Maškové s mentálním a v některých případech i kombinovaným postižením. „Tady už přijde střední až vyšší míra podpory, protože tam už je nutná větší pomoc personálu. Schopnosti a dovednosti u těchto klientů nejsou natolik znatelné.

Čtěte také

V jednotlivých domcích bude tedy klientů šest, vždy čtyři muži a dvě ženy, každý ve svém jednolůžkovém pokoji. To zatím nebylo úplně obvyklé,

„Poznají nové bydlení muži se ženami. Snad si spolu budou rozumět a budou spokojeni, věří ředitelka Ústavu sociální péče v Kvasinách Jana Mašková.

K dispozici budou mít po celou dobu sociální pracovníky, v domě bude vždy nejméně jeden. Kvůli tomu bude muset ústav nabrat další lidi. Podobné domy budou navíc vznikat i dál, cílem je v uvozovkách rozpustit všech 84 klientů z Kvasin do podobných menších skupin.

Královéhradecký kraj tak jde podle bývalého náměstka hejtmana Vladimíra Dernera, který za bývalého vedení kraje tento druh bydlení začal plánovat, jde stejnou cestou jako většina Evropy. „Nelze dělat takzvané lidojemy, izolovat lidi ve velkých institucích.

Dva domy pro komunitní bydlení v Třebechovicích pod Orebem vyšly na 37 miliónů korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související