Nové komunitní domácnosti pro mentálně handicapované začaly fungovat v Kostelci a Týništi nad Orlicí

8. červenec 2020 08:30

Na Rychnovsku začaly fungovat nové komunitní domácnosti pro mentálně postižené. Celkem tři domy využívají klienti Ústavu sociální péče pro mládež Kvasiny. Jejich cílem je začlenit tyto lidi do normálního života. Jeden dům je například postavený v ulici Rybářská v Kostelci nad Orlicí.

„Mě se moc tady líbí. Jsem tu spokojená. Učíme se s dohledem i vařit," říká obyvatelka komunitního bydlení Hana Lemfeldová. Jeho cílem je mentálně postižené začlenit do běžného života.

Čtěte také

Dále pokračuje vedoucí jedné z komunitních domácností Ivana Bartoníčková.
„Zapojují se do vaření. Někdo má nácvik vaření s tím, že má v plánu naučit se sám vařit jen pod dohledem nebo se slovním vedením. Skupina si pere, žehlíme, prostě se staráme o zahradu, sekáme ji pod dohledem, plejí se záhony. Když je čas, tak s nimi jdeme na vycházku nebo do kina či restaurace."

V domě žije celkem šest klientů, o které pečuje pět pracovníků.

Na Rychnovsku začaly fungovat nové komunitní domácnosti pro mentálně postižené

Jak jsou domácnosti vybavené, popisuje ředitelka Ústavu sociální péče pro mládež Jana Mašková.
„Tento dům je rozdělen na dvě domácnosti. V každé domácnosti žijí tři klienti. Mají jednolůžkové pokoje a k tomu zázemí, kuchyňský kout s obývací zónou, kde mají k dispozici televizi. Kuchyň je vybavená. A k tomu ještě mají sociální zázemí, kde je koupelna."

Čtěte také

Investorem je Královéhradecký kraj. Komunitní bydlení ale zaplatila evropská dotace.

„Když jsme právě teď v ulici Rybářské v Kostelci nad Orlicí, tak ta přišla jako stavba, pozemky, se vším všudy i s vybavením v rámci stavby zhruba na necelých dvacet milionů korun," dodává Jana Mašková.

Provozní náklady domu hradí částečně klienti a Královéhradecký kraj.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související