Restaurátoři čistí slavný třebechovický Proboštův betlém. V čem je tahle práce unikátní?

12. březen 2019 10:05

V Muzeu betlémů v Třebechovicích pod Orebem začali odborníci s pravidelnou údržbou třebechovického Proboštova betléma. Taková práce přitom není vůbec jednoduchá. Kulturní památka s třemi tisíci částmi se totiž musí rozebrat, očistit od prachu a pořádně zkontrolovat. Na unikátní práci hořických restaurátorů se zašla podívat reportérka Jana Házová. 

Zvuk vysavače, to je v těchto dnech takový hlavní zvuk, který se ozývá od třebechovického betlému. Ten má právě kromě dřevěných figur také několik živých postav, když se tak díváme s restaurátorem Tomášem Bártou.
„Vidíte naše pracovníky a restaurátory. Betlém tím, že je to mechanická movitá kulturní památka, tak to s sebou nese poněkud problematické záležitosti a určitá specifika."

V čem je tato práce specifická?
„Máme za úkol tuto velikou mechanickou scénu udržet v chodu. Setkáváme se tu s mnohými problémy. Je to především v období vánoc, kdy do expozice vstupuje velké množství návštěvníků a prudce se zvyšuje vlhkost. A současně ti návštěvníci přinášejí na sobě, na šatech, na botách, velký objem prachového depotu."

Jdeme se podívat přímo k betlému

V Třebechovicích nemají jen Proboštův betlém. Sbírka čítá na 500 betlémů. Krásné jsou i v létě

O Vánocích můžete vidět, jak pokračují opravy betlému v Třebechovicích pod Orebem

Dneska se podíváme do Třebechovic pod Orebem. Když se řeknou Třebechovice, tak si asi každý hned představí známý třebechovický betlém. A i o něm budeme určitě mluvit s novou ředitelkou Třebechovického muzea betlémů Renatou Pazderovou a také s Petrou Jánovou, která spravuje tamní depozitář.

Petr Lánský právě přidělává opatrně jednu součástku betlému: „Momentálně hledám, kam přesně patří tato ovečka. Raději jsem si to i vyfotografoval, aby se vrátila tam kde původně byla. Jinak oddělávám co je možné, beru to vedle do dílny a tam jednotlivé díky zbavuji kompresorem prachu. Co nejde, tak musím přímo tady vysavačem odsát."

Vstupujeme za sklo, kam se ovšem běžně nesmí. Ta pracuje Petr Bárta.
„Je tady přes 150 ozubených kol a to vše se musí točit. Musí se to vyčistit. Ale nejde jen o samotný prach. Musíme zkontrolovat, jestli ozubená kola opravdu na místě drží, jestli se nehýbají, zda vůle je tam taková, jaká má být. Vše to drží napevno a tady máme hlavní pohon. Ten točí celým betlémem."

V Muzeu betlémů v Třebechovicích pod Orebem začali odborníci s pravidelnou údržbou třebechovického Proboštova betléma

Pravidelná údržba Proboštova betléma v Třebechovicích pod Orebem potrvá ještě dnes. Pro návštěvníky je proto muzeum uzavřené.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související