I chlapi brečí. Letošní Dakar byl kvůli těžké trati a počasí fakt hodně náročný, říká Ondřej Klymčiw

27. leden 2023

Ondřej Klymčiw, se kterým se vrátíme k nejtěžšímu motoristickému závodu světa, lednové Rallye Dakar, je hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District V. v Havlíčkově ulici v Hradci Králové.

Rallye Dakar je považována za nejtěžší vytrvalostní závod v terénu. Jde o soutěž s dlouholetou tradicí, která se jezdí vždy v lednu. Přestože zůstává název stejný, letos se rallye jela už počtvrté na území Saúdské Arábie. A údajně šlo o nejtěžší závod v historii této soutěže.

Jak dvoutýdenní maraton prožíval jeden z jezdců kategorie Dakar Classic 2023 Ondřej Klymčiw?

„Letos to byl pro mne už devátý Dakar, z toho sedmý závodní. A musím říct, že letos byl opravdu hodně náročný, i vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl trénovat a odjet na Dakar o 14 dní dříve. Takže jsem byl celkem 32 dní v Saudské Arábii.“

Nejtěžší Dakar jsem absolvoval na motorce. Je specifická, opravdu jiný vesmír než ostatní kategorie automobilů nebo kamionů.
Ondřej Klymčiw, účastník Dakar Classic 2023

„Ale byla vážně těžká i povaha trati. Vše navíc komplikovalo počasí, protože skoro celých 14 dní pršelo a byla zima. Tedy bylo to nepříjemné pro nás v autech, natož pro kluky na motorkách nebo čtyřkolkách.“

Byl to nejtěžší Dakar vašeho života?

Čtěte také

„To rozhodně ne. Nejtěžší Dakar je pokaždé na motorce. Protože to je samozřejmě úplně jiný vesmír než auta. Ať kategorie classic nebo opravdu ostrá kategorie či kamiony. Motorka je opravdu specifická a vážně těžká.“

Ondřej pochází z východočeských Řečan nad Labem, je ženatý a má dva syny - Olivera a Alexe. Jeho vášní byly odjakživa motorky. Měl za sebou úspěšnou kariéru dragsterového jezdce, který vyhrál mnoho titulů a dodnes je držitelem několika rekordů. Časem se ale Ondřej Klymčiw vrátil ke krosové motorce a byla to právě kroska a enduro závody, kterým věnoval veškerý volný čas.

Čtěte také

Po nehodně na Dakaru v roce 2018 si ale řekl, že na motorku už ne a začal závodit v kategorii Dakar Classic.

Organizátoři slavné rallye zařadili kategorii Classic, jež je vypsaná pro historické vozy, do závodu poprvé v roce 2021. Ondřej Klymčiw byl hned u premiéry, a přestože pořádně nevěděl, do čeho jde, skončil devatenáctý. Loni si polepšil a skončil čtrnáctý.

Ondra Klymčiw doslova pobláznil Čechy, když do cíle dojel se škodovkou. A jak dopadl třetí start s vozem Škoda 130 LR v kategorii Dakar Classic?

„Přijel jsem vyhrát a udělal jsem pro to spolu s celým týmem maximum. Ale před cílem hned první etapy jsem přehlédl kámen, auto jsem poškodil natolik, že poslední 3 kilometry nám trvaly 3 hodiny. Samozřejmě byly i slzy, ta frustrace je velká. I chlapi brečej. Nakonec výsledky v dalších etapách byly fajn, ale tu hořkost jsem si vezl dál.“

Celý rozhovor Lady Klokočníkové se závodníkem Ondřejem Klymčiwem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.