Stále cítím hrdost, že jsem jako první Čech vzal škodovku na Rallye Dakar, usmívá se Ondřej Klymčiw

11. březen 2022

Jeden z nejúspěšnějších motocyklových závodníků Ondřej Klymčiw v roce 2018 doslova přežil vlastní smrt. I přestože utrpěl vážná zranění na těle i na duši, po třech letech se rozhodl k závodění vrátit, a to za volantem legendární Škodovky 130LR, kterou s co-pilotem Petrem Vlčkem v lednu 2021 dovezli jako historicky první do cíle Rallye Dakar. Tím to ovšem neskončilo, letos už za sebou má druhý ročník.

Bývalý motorkář Ondřej Klymčiw byl prvním člověkem, který dostal závodní vůz Škoda na prestižní Rallye Dakar. Letos znovu usedl za volant své závodní Škody 130 LR a soupeřil v rámci třídy Dakar Classic. Aby mohl nejen dojet do cíle, ale i bojovat o body, musel svůj speciál podstatně přepracovat.

Čtěte také

Všech patnáct Čechů ve startovním poli veteránské soutěže Rallye Dakar Classic letos dorazilo úspěšně do cíle. A nejúspěšnější byli Ondřej Klymčiw a Tomáš Böhm, kteří skončili s vozem Škoda 130 LR na čtrnáctém místě.

„Auto fungovalo fantasticky, myslím, že 80 procent terénů, po kterých jsme jeli, našemu malému autu vyhovují. Na zbývajících 20 procentech rychlostních zkoušek trpí, ozývají se z něj divné zvuky, ale pořád drží. Jediná vada na kráse je, že nevidím těsně před auto na díry, protože vzhledem ke své výšce musím sedět v autě hodně nízko,“ říká český jezdec.

O dramatické okamžiky nebyla nouze

Ondřej Klymčiw prozradil, že v jednom momentu málem rozpůlil vůz o strom. V cíli soutěže však zářil: „Kluci mechanici odvedli naprosto famózní práci. Když už to vypadalo, že to nepůjde dál, tak to zase šlo. Celá soutěž mi docela rychle utekla a na můj vkus by mohla být klidně i delší.“

Nejdříve to vypadalo jako recese, pak jako bláznovství, ale nakonec všichni zírali, jak Ondřej Klymčiw bojuje ze všech sil, aby svou letitou Škodu 130 LR dovezl do cíle Dakaru. „Byl to šílený nápad. Každopádně nebudu lhát, jsem pyšný a hrdý, že jsem první Čech, který škodovku vzal na Dakar," říká Ondřej Klymčiw.

Celý životní příběh se promítne v dokumentárním filmu s názvem Škodovkou na Dakar, jehož samotný konec napíše až následující ročník pouštního závodu. Takže kdoví, jak to celé dopadne.

Pátečním hostem Lady Klokočníkové je v přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici za účasti diváků a posluchačů závodník Ondřej Klymčiw, účastník slavné Rallye Dakar.

Spustit audio

Související