Závodění i zranění, všechno stálo za to, pokud přidám do života sen byť jen jednomu dítěti

8. únor 2019

Pátečním hostem Lady Klokočníkové byl 8. února od 10:00 v přenosu z rozhlasové kavárny District V v Havlíčkově motocyklový závodník a manažer Ondřej Klymčiw, rodák z východočeských Řečan nad Labem.

Když se do něčeho dá, jde do toho tělem i duší. Češka na Dakaru, berounská Johanka z Arku

Gabriela Novotná - česká motorkářka na Dakaru

Je cílevědomá, svědomitá a neumí dělat věci napůl. Když se do něčeho dám, obětuji tomu všechen čas i finanční prostředky. Věřím, že kde je cíl, tam je i cesta, říká Gabriela Novotná, která si v květnu 2017 podala přihlášku na Rallye Dakar 2018. Se svou závodní historií a dokončeným závodem Merzouga Rally splnila všechny podmínky a kvalifikovala se na samotnou rallye.

Je o něm známo, že motorky miloval snad odjakživa, určitě už od malička. Až ho to zavedlo na nejtěžší závod světa Rallye Dakar. Loni ho však toto jihomaerické dobrodružství hodně potrápilo. Protože ve třetí etapě měl nehodu a při ní vážné zranění. Dokonce musel poměrně dlouhou dobu strávit v peruánské nemocnici.

Zatím je Ondřej Klymčiw v dlouhodobé rekonvalescenci a z motorkářského jezdce se stal vedoucím týmu.

Jak byl připraven ustát svou novou roli, než na jakou byl zvyklý?
„Já jsem se na to vyloženě těšil. Každý rok mě doprovázel otec a konečně jsme si to spolu užili. Nemusel nervózně čekat, jestli se mu dítě vrátí v pořádku do cíle nebo ne. Samozřejmě mě moc podporuje a fandí mi. Tak jsem ho prosil, aby zase jel. A těšil jsem se, že si tam po práci večer sedneme, dáme si doutník, panáka slivovice a budeme si to užívat úplně jinak."

Mechanik vyhrává Dakar. Nikoliv jezdec, ten je nejslabším článkem na rallye. Ale mechanici jsou hvězdy!
Ondřej Klymčiw, motocyklový závodník a manažer týmu

„Pokud i jen jedno dítě sní a člověk mu dá pár snů a vytyčí nějaký cíl v životě, tak to všechno za to stálo, i ta zranění. Protože by mě nikdy nenapadlo, že bych mohl být vzorem pro sedmileté kluky, které vůbec neznám," říká Ondřej Klymčiw.

Ani jako šéf týmu ovšem Ondřej Klymčiw nezná žádné volno. Jen krátce poté, co se vrátil z letošní Rallye Dakar, plánuje už další část sezóny a samozřejmě i dakarské dobrodružství v roce 2020.

Mám chuť zase závodit!

„Letošní Rallye Dakar je úspěšně za námi, ale to neznamená, že bychom zůstali sedět doma," usmívá se manažer a ještě nedávno také závodník.

Čtěte takéOndřej Klymčiw | Oficiální prezentace

Kvůli dlouhé rekonvalescenci je už v tuto chvíli jasné, že se ani na příští Dakar jako závodník nepodívá, proto chce maximálně podpořit ostatní závodníky. Letos v barvách jeho týmu jeli Petr Vlček, Gee Motzkin z Izraele, Američané Garrett Poucher se Skylerem Howesem a jako přidružená závodnice také Gabriela Novotná. Ta ale oficálně vystupovala se svojí stájí Indigo Racing.

Ondřej Klymčiw hostem Lady Klokočníkové

Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audio-archivu. Těší se na vás Lada Klokočníková a Ondřej Klymčiw:

Spustit audio

Související