Když se do něčeho dá, jde do toho tělem i duší. Češka na Dakaru, berounská Johanka z Arku

15. únor 2018

Je cílevědomá, svědomitá a neumí dělat věci napůl. Když se do něčeho dám, obětuji tomu všechen čas i finanční prostředky. Věřím, že kde je cíl, tam je i cesta, říká Gabriela Novotná, která si v květnu 2017 podala přihlášku na Rallye Dakar 2018. Se svou závodní historií a dokončeným závodem Merzouga Rally splnila všechny podmínky a kvalifikovala se na samotnou rallye.

V pátek 16. února byla Pátečním hostem od 10:00 v přímém přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové motorkářka Gabriela Novotná.

Na motorce jezdím 7 let - nejprve na silnici, postupně i mimo ni. Začínala jsem na větším cestovním enduru a cestovala po obvyklých destinacích - terénnímu ježdění nakloněnějších - Rumunsko, Maroko, a tak podobně. Poté jsem vyzkoušela několik amatérských rallye.

Zjistila jsem, že mám talent na navigaci a že jsem s ní schopná toho spoustu dohnat. A hlavně, že mě to baví.

V lednu 2015 jsem si našla trenéra - Karla Schedera, koupila si KTM EXC 450 a začala trénovat.

Už od začátku bylo vizí jednou jet Dakar. Začali jsme od základů - jezdili jsme na motokrosových tratích i nadivoko do lesa enduro. Trénovali jsme i spolu s Ondrou Klymčiwem. K tomu jsem začala trénovat fyzicky s Jakubem Bínou. Zaměřili jsme se hlavně na balanční cviky a stabilizaci. Trénink byl koncipován přesně na to, co na motorce potřebuji. Doplňkově jsem ještě běhala a jezdila na kole.

Gabriela Novotná - česká motorkářka na Dakaru

V srpnu 2015, předposlední trénink před plánovaným odjezdem na Serres Rally, jsem si roztříštila holenní kost. Přišla tedy na 8 měsíců stopka, ve které následovalo martýrium za záchranu nohy a návrat do plné formy. V březnu 2016 jsem začala opět trénovat.

Myslím, že jsem si z prožité zkušenosti hodně odnesla a v mnoha ohledech jsem se poučila. Nejsem tak zbrklá a navíc jsem psychicky mnohem odolnější. A rozhodně jsem zrychlila.

Gabriela Novotná - česká motorkářka na Dakaru

V srpnu 2016 jsem odjela Serres Rally v Řecku. Dojela jsem na 3. místě v kategorii žen a celkově na 49. místě, tedy v první polovině startovního pole. Na základě tak skvělého výsledku jsem v prosinci 2016 absolvovala finální předdakarové soustředění v Řecku s Ondrou Klymčiwem.

To byl neskutečný přínos - trénovat s někým tak zkušeným a mít možnost od něj čerpat mě nesmírně posunulo.

Čtěte takéPrvní Češka na Dakaru

V lednu 2017 jsem podepsala smlouvu s Klymciw racing o zajištění podpory na sezónu 2017 a na Rally Dakar 2018. Ondra si jezdce do týmu pečlivě vybírá. Proto je pro mě velkou ctí jet jako součást týmu Klymčiw racing a dává mi to sebedůvěru. Ondra mi řekl, že se mu líbí mé nadšení a vidí ve mně vlastnosti rallye závodníka.

V průběhu Rally Dakar 2018 si Gabriela Novotná zlomila klíční kost 90 km před cílem etapy. Celou etapu i přes nepřízeň osudu úspěšně dojela. Pak však musela ze soutěže odstoupit.

Jaký byl Dakar 2018 pro první Češku na motorce? Splnila si svůj sen? A má ještě nějaké další? I to se dozvíte v rozhovoru, který v pátek 16. února 2018 s Gabrielou Novotnou v našem radioklubu vedla Blanka Malá.

Motorkářka Gabriela Novotná v radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové
autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související