Hypoglykemie je nepříjemná i pro zdravého člověka, diabetika ovšem může ohrozit na životě

4. duben 2019

doc. MUDr. Alena Šmahelová, Ph.D. v naší radioporadně. Tentokrát na téma: hypoglykemie, akutní ohrožení života. Málokdo ví, že hypoglykémii může mít na svědomí špatný životní styl.

Akutní pocit hladu, stav slabosti s třesem rukou a silným nutkáním požít co nejrychleji nějakou sladkost zažil jistě každý. Tento stav, při kterém klesne hladina krevního cukru v krvi, nazýváme hypoglykémií.

Strašák jménem cukrovka aneb pomalý zabiják. Život s diabetem a cukr pod kontrolou

Diabetes

MUDr. Alena Šmahelová v naší radioporadně na téma: život s diabetem aneb jak mít cukr pod kontrolou.

Častým problém dnešní doby je, že se lidé cítí mnohem více unavení. Únava se objevuje už u dospívajících dětí. Proč tomu tak je?

příčina únavy je většinou důsledkem špatné stravy, která může vést k hypoglykémii
vlivem nevyvážené stravy je slinivka nucena produkovat větší množství inzulínu a tělo musí udržet hodnotu glykémie na optimální hodnotě, což vyžaduje vyrovnávání glukózou
příčina tedy není v nedostatku cukru ve stravě, ale v častém a silném produkování inzulínu

Hladina cukru v krvi je řízena především funkcí slinivky břišní, která produkuje inzulín. Dle příjmu potravy si sama reguluje, kolik inzulínu je třeba vyprodukovat, aby byla zajištěna optimální hladina glykémie. Tato funkce je narušena především u lidí postižených diabetem.

Cukr a cukrovka

Jestliže si diabetici musí inzulín aplikovat injekční formou, může dojít k vpíchnutí vyšší dávky, než je třeba, a následně se dostavuje stav hypoglykémie.

Tento stav je velice vážný, neboť činnost mozku je závislá na přísunu kyslíku a cukru.

doc. MUDr. Alena Šmahelová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou

Množství cukru v krvi je za normálních podmínek udržováno ve velmi úzkém rozmezí. Hypoglykemií nazýváme stav, kdy hladina cukru v krvi klesá pod dolní hranici normy, tj. pod 3,5 nebo 3,3 mmol/l, za závažnou hypoglykémii považujeme hladinu pod 2,5 mmol/l. Je to situace nepříjemná i pro člověka zdravého, diabetika může ohrozit na životě.

Organismus člověka se příliš velkému úbytku cukru brání vylučováním hormonů, které mají opačné účinky než inzulin. S tím souvisejí první příznaky, které se objevují při nízké hladině cukru v krvi - bušení srdce, zblednutí, pocení, slabost, třes rukou, neklid a pocity úzkosti, zmatenost až bezvědomí. Pacient často náhle pocítí velký hlad. Ne vždy se však tyto příznaky musí projevit ve stejné síle.

Celou radioporadnu s doc. MUDr. Alenou Šmahelovou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související