Hurvínek na oběžné dráze. Součástí české družice Planetum-1 je vedle přístrojů jeho skleněná loutka

28. květen 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing se vrátila na Zemi. Na palubě lodi, která uskutečnila zkušební let a v budoucnosti by měla sloužit jako „taxi“ pro astronauty, byla jen figurína. Podle představitelů NASA byl let „mimořádně úspěšný“. Podle agentury AP byla cesta z mezinárodní vesmírné stanice ISS, ke které se loď připojila minulý týden, rychlá.

Z Floridy odstartovala ve středu 25. května raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, na oběžnou dráhu vynesla také českou družici Planetum-1. Její součástí je vedle kamer, čidel a vysílaček i miniaturní skleněná loutka Hurvínka.

Vědci Univerzity Pardubice vyvinuli chytré senzory, které na polích efektivně řídí závlahu. Novinka měří vlhkost i teplotu půdy a tím pomůže zemědělcům k úsporám a vyšší produkci, uvedla škola v tiskové zprávě. Novinka je z oblasti materiálové tisku. Senzory se tisknou na dřevo. Jsou podle odborníků levnou a ekologickou variantou. 

Čtěte také

Hradecká Bílá věž, která je dominantou města, je doslova nabitá moderními technologiemi. Je v ní 50 reproduktorů, skoro 16 čtverečních metrů zobrazovacích ploch či 20 monitorů. O atmosféru se stará 405 světel. Vše představíme v naší reportáži.

Brněnští odborníci vrátili tvář ženě z doby bronzové, patřila k elitě Odborníkům se podařilo rekonstruovat podobu ženy, která žila ve starší době bronzové a její hrob, odkrytý v Mikulovicích u Pardubic, vynikal mimořádně bohatou výbavou. Unikátem je například jantarový náhrdelník se stovkami korálků.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související