Hummus není žádný humus! Cizrnovou pomazánku původem z Blízkého východu si zamilujete
Štěpán Hodač v naší radioporadně na téma: I love Hummus aneb zdravá cizrnová pasta. Studená kaše z rozmačkané uvařené cizrny smíchané se sezamovou pastou, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí, česnekem a různými bylinkami či kořením.
Cizrnovou pomazánku původem z Blízkého východu, si Štěpán Hodač oblíbil při svém pobytu v Izraeli a teď už s ní sedm let podniká.
Hummus je sice pro Čecha možná nejhorší název pro jídlo, to ale nic nemění na tom, že je to absolutně skvělá cizrnová pomazánka. Můžete si ji dát na chleba nebo ji použít jako dip k nachos nebo k nakrájené zelenině.
Nejen, že hummus skvěle chutná, ale zároveň je zdravý. Hlavní ingrediencí je cizrna nebo-li římský hrách.
V arabské kuchyni je cizrna vyloženě nepostradatelná a hummus, tedy pikantní pasta z cizrny, je naprostou klasikou.
Ochucuje se po libosti, počínaje jemnými bylinkami a konče různým množstvím česneku nebo ostrým kořením. Základ ovšem zůstává stejný: hladce prošlehaná cizrnová pasta, zvláčněná kvalitním olivovým olejem.
Celou radioporadnu se Štěpánem Hodačem o hummusu si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Nakupovat se dá i BEZ OBALU! A tedy rovněž bez odpadu. První takový obchod má i Hradec Králové
Už jste se někdy pozastavili nad množstvím obalů, které po spotřebování obsahu zůstanou po jednom takovém běžném nákupu v supermarketu? Je to slušná hromada.
-
Mozek a střeva spolu komunikují. Chraňme se před demencí zdravou stravou
PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, byla hostem v radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové. Tentokrát na téma: výživa pro mozek.
-
Optimismus Evy Francové je nakažlivý: Nejdůležitější je srovnat si priority. Co je třeba a co počká
Příroda, zahrada, dům se Slunečním znamením ve Svatojánském Újezdu na Jičínsku - to jsou nejdůležitější místa v životě Evy Francové.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.