Hummus není žádný humus! Cizrnovou pomazánku původem z Blízkého východu si zamilujete

Hummus, tedy cizrnová pasta, vás jistě nadchne (ilustrační foto)
Hummus, tedy cizrnová pasta, vás jistě nadchne (ilustrační foto)

Štěpán Hodač v naší radioporadně na téma: I love Hummus aneb zdravá cizrnová pasta. Studená kaše z rozmačkané uvařené cizrny smíchané se sezamovou pastou, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí, česnekem a různými bylinkami či kořením.

Cizrnovou pomazánku původem z Blízkého východu, si Štěpán Hodač oblíbil při svém pobytu v Izraeli a teď už s ní sedm let podniká.

Hummus je sice pro Čecha možná nejhorší název pro jídlo, to ale nic nemění na tom, že je to absolutně skvělá cizrnová pomazánka. Můžete si ji dát na chleba nebo ji použít jako dip k nachos nebo k nakrájené zelenině.

Nejen, že hummus skvěle chutná, ale zároveň je zdravý. Hlavní ingrediencí je cizrna nebo-li římský hrách.

Lada Klokočníková a Štěpán Hodač v rozhlasové kavárně

V arabské kuchyni je cizrna vyloženě nepostradatelná a hummus, tedy pikantní pasta z cizrny, je naprostou klasikou.

Ochucuje se po libosti, počínaje jemnými bylinkami a konče různým množstvím česneku nebo ostrým kořením. Základ ovšem zůstává stejný: hladce prošlehaná cizrnová pasta, zvláčněná kvalitním olivovým olejem.

Celou radioporadnu se Štěpánem Hodačem o hummusu si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související