Huculové na Janově Hoře v Krkonoších. Pouto krásné přírody a zvířat, odměnou chovatelů jsou hříbata

12. květen 2023

Pozveme vás na Janovu Horu v krkonošských Vítkovicích, kde se na rozlehlých pastvinách prohání stáda krásných huculských koní na tamní farmě Hucul. Český rozhlas Hradec Králové tam už mnohokrát křtil rozhlasové koníky.

V sobotu 13. května se uskuteční další křtiny, proto je hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně Alžběta Karbusická, jejíž rodina se na Janově Hoře o nádherné huculské koně stará. 

U koní se narodila a nikdy nežila mimo stádo. Nejraději tráví čas se svými huculy, sedmdesáti kozami, dvaceti ovcemi a šedesáti skotskými kravami na pastvinách, při výcviku mladých koní či na vyjížďkách s turisty nebo strážci Krkonošského národního parku. Nezbytnému papírování se naopak snaží vyhýbat chovatelka huculských koní Alžběta Karbusická.

U nás v Krkonoších je nádherná příroda, uvidíte neuvěřitelné věci. A projet se tam ještě na koni, to je takový skvělý bonus.
Alžběta Karbusická, farma Janova Hora v krkonošských Vítkovicích

Český rozhlas Hradec Králové u vás křtil prvního koníka už v roce 1998, je to neuvěřitelné.
Ano, první naší kobylkou, kterou křtil Český rozhlas Hradec Králové byla Lada. Takže letos je jí už 25 let. Už u nás tedy není, prodali jsme ji, ale spousta jiných vašich rozhlasových koní má u nás stále svůj domov.

Čtěte také

Jak to na Janově Hoře před lety vlastně začalo?
Táta přišel s kamarády v roce 1979 ještě za státního statku Vysoké nad Jizerou a v podstatě ze začátku chov huculů budovali společně v podstatě jako brigádníci. Jako taková nadšená parta mladých lidí.

Rodiče vás asi vozili od malička na koních. Nepřemýšlela jste třeba někdy, že byste se chtěla věnovat něčemu jinému?
Vždy jsem chtěla studovat něco jiného. Říkala jsem: nikdy ne zemědělskou školu. Nakonec to dopadlo takovým kompromisem a jsem genetická inženýrka. Takže se to hodí a zároveň to není úplně zemědělské.

Výchova hříběte se podle mne velmi podobá výchově dítěte. Také musíte vnímat, co vám chce a potřebuje sdělit.
Alžběta Karbusická, farma Janova Hora v krkonošských Vítkovicích

Co vás na tvrdé práci kolem koní nejvíc baví? Co máte ráda?
Příroda a zvířata. Svým způsobem je to sice hodně práce, ale jsem pánem svého času. Když si dám práce hodně, tak jí budu mít hodně, ale jsou i dny, kdy si prostě můžu říct: dnes ne a mám volno. Nemusím mít pevně dané hodiny od pondělí do pátku. Nechodit někam do kanceláře, to je pro mě velké plus.

Čtěte také

A největší odměna za tu dřinu?
To jsou hříbata. A potom také, protože občas nějaké koně prodáváme, když někdo řekne, že ti naši koně jsou úžasní.

Jak to tam u vás vypadá?
Co vás nejvíc zaujme v údolí, tak je kotel, příroda je tam úžasná. A když se pak projdete po pastvinách, tak najdete neuvěřitelné věci. Od různých zákoutí, kde byste úplně řekli, že jste v jiném světě, až po spoustu úžasných kytiček, orchideje. Prostě nádherná příroda. A projet se tam ještě na koni, to je takový bonus.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Alžbětou Karbusickou o huculských koních si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související