Hradecká radnice přispěje vybraným mladým učitelům na bydlení. Město uvolní téměř milion korun

7. listopad 2021 09:05

Město Hradec Králové rozdělí mezi devatenáct mladých učitelů téměř milion korun. Příspěvek na bydlení v krajském městě má pedagogy přesvědčit, aby zůstali učit v hradeckých školách. Učitele do programu vybírali ředitelé škol.

Čtěte také

„Řekla bych, že teď už bych nešla jinam." Jestli měla učitelka z hradecké základní školy Sever Zuzana Brůžová v koutku duše myšlenky na to, že by změnila prostředí a třeba i město, teď má jasno - tahle částka neukládá žádnou reálnou povinnost, přesto si ji učitelé budou pamatovat.

A to, že město podobným způsobem pomohlo, vítá ředitel školy Sever Milan Kučera.
„Sehnat v současné době na základní školu mladého a dobrého pedagoga je obtíž. Je jich jako šafránu."

Čtěte také

Samotná myšlenka podpořit bydlení mladých učitelů přitom pochází přímo od pedagogů, popisuje bývalý náměstek primátora a teď opoziční zastupitel Martin Hanousek ze Zelených.
„Na tuto myšlenku mne přivedly dvě mladé učitelky ze ZŠ Bezručova, které říkaly, proč my bychom zůstávaly v Hradci Králové, když nám jiná města, včetně Prahy, nabízejí lepší podmínky. Ten rozhovor mne tenkrát přivedl k tomu, že by to bylo dobré zavést i tady v Hradci."

A zafungovalo to, peníze odsouhlasila rada města. Učitele do programu vybírali a navrhovali ředitelé jednotlivých škol.

„Museli jednak splňovat podmínku věku, to znamená do 33 let. Dva roky na škole a potom samozřejmě aprobovanost, které ve městě Hradec Králové chybí nebo je jí nedostatek," popisuje Milan Kučera.

Čtěte také

Jde především o angličtinu, fyziku, informatiku a další předměty podobného odborného charakteru. Na základní škole Sever ale vybírali i podle dalších věcí.
„Od začátku se zapojili do školního dění, okamžitě dostali třídnictví, kde byli dobří. Potom se zapojili i do dalších grantů, třeba s obchodní akademií, a jsou velice akční."

A také Zuzana Brůžová příspěvek na bydlení možná trochu vnímá i jako odměnu za to, jak ve škole funguje.
„Přijde mi to jako pochvala nebo dobrá možnost využít to, protože Hradec je teď už přeci jen trošku dražší. Je to tedy fajn možnost a taková nadstavba."

Podle primátora Alexandra Hrabálka z ODS město hodlá v podobných dotacích pokračovat a na příspěvek na bydlení se mohou někteří kantoři těšit i v příštích letech.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související