Home office aneb práce z domova. Někteří zaměstnavatelé ji pracovníkům umožňují, jiní jsou proti

17. březen 2021 10:14

V posledním roce je v souvislosti s protiepidemickými opatřeními často skloňovaným tématem home office, tedy výraz pro práci z domova. Podle některých zaměstnavatelů totiž není jasné, jestli a případně v jaké výši v takových případech zaměstnancům přispívat na spotřebovanou elektřinu, teplo, a nebo třeba opotřebení vlastního počítače.

Čtěte také

„Prvním pravidlem je, že s tím musí zaměstnanec souhlasit," říká k případné práci z domova Otto Daněk, ředitel náchodské firmy Atas a člen výboru Asociace exportérů.

Mnohem větší problém jsou podle něj nejasnosti v tom, jestli by zaměstnavatel měl zaměstnanci při práci z domu hradit jeho výdaje a jak je vlastně spočítat.
„Pokud je zaměstnanec doma, tak si musí topit, spotřebovává vodu, používá své spotřebiče. A pokud nebude klíč k tomu, jakým způsobem se dobrat opravdu seriózní a správné náhrady, tak o tom bude vždy polemika."

A další důvod, proč Otto Daněk ve firmě, kde je ředitelem, práci z domu nepovoluje, je i případný pracovní úraz, který si zaměstnanec ve svém domě nebo bytě může způsobit.
„Úraz může být opravdu fatální, kdyby to bylo například zranění elektrickým proudem. A zaměstnavatel současně nemá ze zákona možnost tyto spotřebiče, prodlužovací šňůry a další přístroje, zkontrolovat. Pokud se tohle nevyřeší, tak si myslím, že je práce na home office zejména pro zaměstnavatele velmi riskantní."

Home office

Řada zaměstnavatelů ale i přes zmiňované problémy práci z domu umožňuje. Patří mezi ně třeba broumovská radnice.

Čtěte také

Její tajemnice Eva Blažková připouští, že home office přináší spoustu úskalí a nevyjasněných otázek, se zaměstnanci se zatím dohodla na tom, že doma zůstanou za stejných podmínek, jako kdyby chodili do budovy úřadu.
„Ale samozřejmě teprve praxe ukáže, jak se na to případně nějaký kontrolní orgán bude dívat. Home office je složitější, protože to všechno není ještě úplně vychytané."

Z domu aktuálně pracuje i část zaměstnanců jedné z největších českých firem Škoda Auto.

Přesná pravidla jsou ale podle mluvčí automobilky Martiny Gillichové v jednání.
„O podmínkách pracovníků na home office jednáme aktuálně s odbory Kovo. A k probíhajícím jednáním se nevyjadřujeme."

Počet lidí pracujících z domova se vlivem pandemie koronaviru výrazně zvýšil v posledním roce. Patří mezi ně i zaměstnanci některých státních institucí, příkladem jsou třeba úřady práce.

Spustit audio

Související