Holomráz je venku, ale žár je v nás! Petr a Lukáš vyráží na největší turné kapely Slza

8. únor 2018

V pátek 9. února byla Pátečním hostem od 10:00 v přímém přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové hudební skupina Slza. Petr Lexa a Lukáš Bundil hovořili o svých hudebních láskách a také o svém současném turné s názvem Holomráz.

Skupina Slza o sobě dala poprvé vědět v říjnu roku 2014, kdy veřejnosti představila debutový singl Lhůta záruční, který se záhy stal hitem a zařadil se mezi nejúspěšnější videa na YouTube. V roce 2015 Petr Lexa a Lukáš Bundil přispěli do českého éteru dalšími dvěma hity a klipy Celibát a Katarze (průvodní píseň seriálu Přístav), které se všechny dostaly do TOP 5, a posbírali několik hudebních cen.

Důležitý milník přišel s jejich debutovým albem Katarze (listopad 2015), které záhy po vydání získalo vzácné ocenění multiplatinová deska. Následovala ocenění Český Slavík v kategorii Objev roku a Hvězda internetu.

Rok 2016 znamenal pro kapelu další úspěšný posun v hudební kariéře. Do světa vypustila singl Fáze pád a hymnu festivalu Léto lásky, kterou si s ní zazpívali nejoblíbenější čeští interpreti.

Čtěte takéSkupina Slza

Na podzim se pak fanoušci dočkali také videoklipu k baladě Pouta. V říjnu duo překvapilo své posluchače výjimečnou fotoknihou s názvem Slza obrazem, která na Petra Lexu a Lukáše Bundila nahlíží objektivem fotografa Jindřicha Kodíčka. Ten populární kapelu zachytil z větší blízkosti a odhaluje tak obrazy, které byly fanouškům doposud skryty. Jedinečná publikace je navíc doplněna o dosud nezveřejněné biografické texty a velký exkluzivní rozhovor.

Jedna z nejpopulárnějších českých popových kapel Slza spojila své síly s vynikající slovenskou zpěvačkou Celeste Buckingham a vznikl tak působivý československý duet s názvem Na srdci.

Pro Slzu ale zůstává stále hlavní prioritou hudba a setkávání s jejich posluchači.

Během uplynulého roku Slza odehrála více než 80 koncertů včetně největších hudebních akcí jako Majálesy a hudební festivaly. Kromě fanoušků, kteří Slze přibývají neuvěřitelnou rychlostí, kapelu chválí i hudební kritici.

Nejdůležitějším datem roku loňského roku je pro Slzu pátek 3. 11. 2017, kdy vypouští do světa druhou studiovou desku. Symbolem alba je kontrast žáru, jenž představuje pozitivní emoce, a mrazu, který představuje emoce negativní. Ústředním motivem a pojítkem všech skladeb je slogan „Ač holomráz je venku, žár je v nás". V každé z deseti písní se odráží fakt, že každý z nás v životě zažívá nepříjemné momenty a situace. Důležitým poselstvím pozitivně laděného alba je však nenechat se jimi pohltit a užívat si okamžiky radosti a štěstí a čerpat z nich.

28. února 2018 odstartuje v Brně doposud největší turné v historii kapely Slza. Petra a Lukáše čeká 8 jedinečných koncertů, kde poprvé naživo zazní nové skladby z desky Holomráz, ale i oblíbené hity fanoušků. K vidění bude skvělá show a diváci se dočkají řady překvapení.

Skupina Slza v radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové
autoři: Milan Baják , KLO
Spustit audio