Historik Ondřej Tikovský: Dějiny se odehrávají v čase i v prostoru. Je třeba ty dvě roviny propojit

5. červenec 2021

Když máme jet někam na pěkný výlet, tak často zamíříme tam, kde to dobře známe, na turisticky známá místa. Dnes ovšem uděláme výjimku a zkusíme hledat lokality, které známé nejsou, ale přesto je tam krásně. A pozvali jsme si někoho, kdo nám v tom pomůže. Tím je historik Ondřej Tikovský, ředitel Parlamentní knihovny v Praze.

Čtěte také

Vy rád cestujete a objevujete neobjevená turistická místa?
Zaprvé je to vášeň, baví mě to od dětství. Vedla mě k tomu už maminka a babička s dědečkem. Ale také to patří samozřejmě k povinné disciplíně historika, protože se nelze pohybovat jen mezi písemnými prameny, ale člověk musí poznat terén.

Co si načtete a vybádáte, musíte zjistit přímo na místě.
A obráceně, kolikrát vás inspiruje místo, zjistíte, že je tam plno zajímavých otázek, a prostě nemůžete si pomoci a musíte pátrat. To znamená, nelze to oddělit, dějiny se odehrávají nejenom v čase, ale i v prostoru a je potřeba tyto dvě roviny propojit.

Nejromantičtější pátrání přichází, když se ponoříme do středověku. Z něj už zbylo jen to nejvýznamnější, kostely, hrady a hmoty měst.
Ondřej Tikovský, historik a ředitel Parlamentní knihovny v Praze

Kde začneme, co jste pro nás jako první objevil?
Nejsem objevitel, ale budu zprostředkovatelem. Protože památky se nám naštěstí také objevují, občas se podaří zachránit kostel či faru. Teď se podíváme na jeden hrad, který skutečně už je opět hradem oficiálně, leží u našich jižních sousedů v Pardubickém kraji, v historickém Chrudimsku, a je to hrad Rychmburk.

Příchod k hradu Rychmburk v Předhradí

On byl jako hrad uváděn, ale bylo v něm zdravotnické zařízení. To znamená, zájemci, kteří přijeli do Rychmburku, tak viděli pěkné městečko, krásnou hradní siluetu, věž, most a tím to, prosím pěkně, končilo. Ale naštěstí osvícený Pardubický kraj rozhodl o tom, že původní ústav, který v hradě sídlil, bude mít k dispozici nové parádní zařízení odpovídající 21. století a hrad se vrátí do památkové péče a otevře se turistům. Takže Rychmburk je nově objevená lokalita, má otevřené brány pro návštěvníky a skutečně stojí za to do něj zavítat. Je to čerstvá novinka od května letošního roku.

Čtěte také

Vyrazíte také někdy někam na pláž na dovolenou, do rezortu?
Teď určitě pobavím posluchače, protože já a pláž, to úplně nepatří k sobě. Já se chystám slavnostně, hned vysvětlím, proč slavnostně, do archivu do Rakouska, protože po covidových vlnách se mně konečně podařilo získat rezervaci místa v badatelně tamního archivu, což je dlouhá procedura. To bude pro mě naprosto ideální oddechový čas, když se vydám za svými kartony a prameny do Štýrského Hradce. Ale naštěstí rakouští kolegové mají otevřeno jen ve velmi limitovaném čase, takže v jednu hodinu zavřou archiv a potom budu muset zase něco objevovat, byť to tedy bude ve Štýrsku.

Pojďme se ještě podívat na Trutnovsko.
Pořád si myslím, že nedoceňujeme úžasnou památku, a to je hrad Vízmburk, východočeské nebo podkrkonošské Pompeje. To je hrad, který na více než půl tisíciletí zmizel, protože byl záměrně zbořen v 15. století, zasypal sám sebe. Hrad skutečně celou dobu čekal, až ho někdo vykope. Potom nastal velký problém, hrad byl obnažen po půl tisíciletí a začal zvětrávat, začal být rozebírán.

Čtěte také

A já, přiznám se, jsem tam v poslední době nejezdil úplně rád. Znal jsem Vízmburk z vyprávění těch, kteří zažili ten úžasný archeologický výzkum, když byl vykopáván postupně, když se objevoval velký hrad. Naštěstí se ukázalo, že jsou pořád ještě v Čechách dobří lidé, podařilo se vyřešit zásadní technický problém a to je zastřešení velké ruiny, protože to byl metodologický a archeologický problém. Hrad je nyní ve velmi dobré kondici, už mu zkáza nehrozí, byl skutečně odborně ošetřen a domodelován tak, jak vypadal přibližně v době svého obnažení. Takže tam můžeme nasát trochu české středověké autenticity a hlavně je to pořád docela nový objekt na mapě památek, zajímavostí Královéhradeckého kraje.

Jakub Schmidt a Ondřej Tikovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s historikem Ondřejem Tikovským si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související