České Pompeje. Zřícenina hradu Vízmburk otevírá po náročné obnově svou bránu prvním návštěvníkům

29. květen 2021

Po kompletní obnově se poprvé otevírá pro veřejnost zřícenina hradu Vízmburk na Trutnovsku. Nabízí nejen nově upravené interiéry a vnitřní expozice, ale dnes dokonce také bohatý středověký program. Naplánované jsou rytířské turnaje i tematické trhy.

Čtěte také

Zdeněk Honzera ze Sdružení pro Vízmburk spolu s kolegy připravují fotografie pro expozici. Připevňovat se budou na dřevěné tabule.
„Jdeme do finále. Dalo to skutečně hodně práce a úsilí, ale je kolem opravdu vidět, tak věc se podařila. A teď už je to jen taková třešinka na dortu, abychom návštěvníkům zdokumentovali celý příběh hradu."

Teď stojíme momentálně v jakém místě, kde si mohou lidé prohlédnout novou expozici?
„Je to severovýchodní palác. Těch místností je tady víc, takže návštěvníci dostanou plánek, kudy si mají expozici projít, aby to mělo nějakou posloupnost. A myslím si, že budou třeba i překvapeni, co všechno se tady podařilo."

Jdeme se podívat dovnitř

Jaroslav Balcar, místopředseda Sdružení pro Vízmburk, nás zavedl do první upravené místnosti, kde se chystá expozice. To ovšem není jediný, nově upravený prostor na hradě.
„Jsou tady sklepy, které dlouho nespatřily světlo světa. Pojďte si je prohlédnout."

Čtěte také

Přístup do sklepení je teď úplně jiný, než když jsem tady byla naposledy.
„Teď už tu máme upravené schodiště. A vstupujeme do jižního sklepa."

Teď jsem se trošku lekla. Protože tady stojí rytíř.
„Ano, to je rytíř Tas z Vízmburka, stavitel hradu, který tímto sklepem provede návštěvníky nejstarší historií. Zde bude promítána podoba hradu, jak zhruba vypadala někdy ve 14. století. A k vidění je tady i maketa hradu, jak vypadal v době před svým zbořením v polovině 15. století."

Čtěte také

Asi nestihneme projít úplně všechno, ale poslední místo, kam bychom se mohli dnes podívat, je vyhlídka.
„Tam návštěvníci zatím nikdy nemohli vstoupit. Je to poprvé, kdy spatří předhradí hradu tak, jak ho kdysi zřejmě i obránci hradu viděli."

Když se díváme do dálky skrz stromy, tak výhled tady musel být opravdu nádherný.
„Na to panství asi bylo vidět docela dobře. I na poddané v okolí."

Vízmburk
je zřícenina hradu nacházející se v katastru obce Havlovice v Královéhradeckém kraji. Od roku 1964 je chráněna jako kulturní památka. Zřícenina je majetkem České republiky a její správu zajišťuje Národní památkový ústav.

Hrad Vízmburk u Havlovic na Trutnovsku bude poprvé otevřen během tohoto víkendu, a to od 10:00 do 18:00 hodin. Během června se tato otevírací doba nebude měnit.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka