Galerie minerálů ve Dvoře Králové nabízí další expozici. Potěší vás v ní drahé kameny z celého světa

24. září 2021 08:40

Galerie minerálů ve Dvoře Králové nad Labem rozšiřuje výstavní plochu o další expozice. Ta nejnovější se věnuje různě velkým a barevným drahým kamenům z celého světa. Zastoupené jsou tam od těch méně vzácných až po výjimečné drahokamy, kterých na světě moc není. 

Čtěte také

„Mohu vám ukázat novou expozici vybroušených drahých kamenů. Brousí se například do prstenů, jako například smaragd, safír, rubín, akvamarín, citrín či ametyst," říká Luboš Bláha, který nás pozval do nové expozice Galerie minerálů ve Dvoře Králové.

A vidíme tady i diamant.
„Tady je vybroušený a vedle je ukázka, jak vypadá přírodní krystal, jak se najde v přírodě. Aby to návštěvníci mohli porovnat. Kdybyste ho našli někde v přírodě, možná byste ho ani nesebrali."

Ale vybroušený diamant už vypadá úžasně. Ten je z Botswany, neobroušený potom z Jihoafrické republiky. Jakou hodnotu má takový diamant, který je o něco větší než špendlíková hlavička?
„Hodnotu má kolem 30 až 40 tisíc korun. Takový maličký kamínek. A jeho krásný lesk se docílí tím, že je speciálně vybroušený. Lom světla, který vchází dovnitř do kamene, se odráží a vychází ven. Tím pádem to vytváří tento nádherný efekt."

Jaké další pozoruhodné kameny tady návštěvníci mohou spatřit?
„Tady je krásný rubín z Barmy. Smaragd je z Kolumbie. Potom jsou tu raritní kameny, jako je například zelený vybroušený turmalín."

Jaký kámen by si vybrala do prstenu manželka Luboše Bláhy Karla?
„Mám ráda zelené smaragdy. A potom sagenity, jako jehlice v křišťálu. Říká se jim také Venušiny vlasy."

Čtěte také

Když se otočíme, všude okolo jsou další vitríny. Některé jsou ještě prázdné. A ty zaplněné tady při naší minulé návštěvě ještě také nebyly.
„Ano, máme tady novou expozici křišťálů z Himálaje. Je to nová lokalita, kterou v loňském roce místní domorodci objevili v horách, v nadmořské výšce asi 3 500 až 3 600 metrů. Jsou to opravdu krásné a čisté drúzy. Krásné formace krystalů křišťálu."

Jak vypadá takové místo v přírodě, kde byly tyto kameny objeveny? Protože zde už to vypadá opravdu nádherně. A kameny jsou i poměrně veliké.
„Ano, jsou to veliké drúzy. Nacházejí se i větší, ale ze skály to nevydolujute celé, rozpadne se to na menší kousky. V přírodě ovšem křišťál nenajdete takto čistý, tento je omytý vodou. Když ho najdete v přírodě, tak je porostlý takovou rezavou hlínou. Musíte ho tedy vydolovat, snést dolů a potom umýt. Teprve pak zjistíte, jakou má kvalitu."

Kdo by se chtěl podívat na novou expozici Galerie minerálů ve Dvoře Králové nad Labem, tak může ještě během září každý den. Od října potom celý týden kromě pondělí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související