Už pravěký člověk sbíral v Podkrkonoší drahé kameny. „Škrabadlo“ z jaspisu sloužilo báječně

26. říjen 2019

Výstava Za drahými kameny do pravěku v Krkonošském muzeu v Jilemnici přináší artefakty převážně z oblasti Českého ráje a Podkrkonoší a přibližuje využití drahých kamenů, minerálů a dalších nerostů člověkem v období pravěku. S historikem a archeologem Martinem Witkowským natáčela redaktorka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Drahé kameny jsou drahé nejen proto, že jejich výskyt je vzácný. Ale mají také vzácné vlastnosti. A na to přišel už člověk v pravěku.

„Ve středním paleolitu v Podkrkonoší a oblasti Českého ráje využíval člověk místní zdroje. V oblasti Kozákova jaspisy, chalcedon, karneol a další minerály. Ale občas se objeví i severský pazourek," říká Martin Witkowski.

A hned doplňuje: „My tady máme vystaven vůbec nejstarší nález z oblasti Podkrkonoší, který je datován do středního paleolitu, starší doby kamenné, 115 až 40 tisíc let před současností. Nález pochází z lokality nedalo Jilemnice. V roce 2017 jeden z hledačů drahých kamenů našel ve vyschlém korytě potůčku pěstní klín z pazourku, ze silicitu. Takže mezi těmi artefakty, jaspisy a karneoly se občas dá najít i baltský pazourek k výrobě různých nástrojů."

Pazourek. Autor fotografie: Romanm

Je to hodně zajímavé spojení. Většinou na výstavách drahých kamenů obdivujeme jejich brus, kresbu a barvu. Ale archeologická stopa nebývá tolik k vidění.

Co je na výstavě nejzajímavější?

Jsou tady uvedeny i podrobné mapy nálezů už zpracovaných drahých kamenů. Obdivujeme veliký pěstní klín z jaspisu.

Za drahými kameny do pravěku můžete vyrazit v Krkonošském muzeu v Jilemnici

„Ten byl nalezen takovým docela kuriózním způsobem při výzkumu středověkého jádra města Českého Dubu. On podpíral středověký dřevěný haltýř. Je vyrobený z tmavě červeného jaspisu a my dokonce známe výchozy této suroviny, což je Proseč pod Ještědem. Ona surovina je vystavena za pěstním klínem a je krásně nabroušená a naleštěná, aby mohl návštěvník vidět strukturu tohoto kamene."

Z amfibolového rohovce jsou potom vyrobeny neolitické broušené sekeromlaty z Jistebska.

Výstavu Za drahými kameny do pravěku můžete navštívit v Krkonošském muzeu v Jilemnici až do 20. února 2020. Muzeum je otevřeno denně mimo pondělí od 8 do 12 a od 13 do 16 hodin.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související