Fotbalovou arénu Hradec Králové postaví, nové výběrové řízení má být do tří měsíců

27. listopad 2018 09:15

Zastupitelstvo v Hradci Králové schválilo zrušení výběrového řízení na výstavbu nového fotbalového stadiónu. Opozice tento krok kritizuje, a to přesto, že nové vedení města zopakovalo, že přípravu stavby jako takové zastavit nechce. 

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové za skoro 400 milionů korun se znovu odsouvá. Zastupitelé zrušili výběrového řízení na dodavatele arény a do tří měsíců chtějí připravit nové. Vládnoucí koalice na magistrátu měla totiž pochybnosti o tom, jak byla dokumentace minulým vedením města zpracovaná.

Opozice to kritizuje. Návrh na dodatečné zařazení tohoto bodu do jednání zastupitelstva se jí nelíbí i proto, že o něm až do začátku jednání prý nevěděla.

To, že vedení města nedává zastupitelům podklady včas, kritizovala tehdejší opozice a nynější koalice v minulém volebním období.

Hradečtí zastupitelé schválili vypsání nového tendru na fotbalový stadion za 400 milionů

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Hradečtí zastupitelé podle očekávání odsouhlasili další postup v souvislosti s plánovanou novou fotbalovou arénou za téměř 400 milionů korun. Poté, co administrátor zapomněl prodloužit lhůtu v elektronickém systému veřejných zakázek, muselo město zrušit původní výběrové řízení. 

Teď jí stejné chování vytkl například Lubomír Štěpán z KSČM. Ten byl v opozici v minulých čtyřech letech a je i teď. Může tedy srovnávat: „Nikdy se nestalo, že by byl předložen materiál takto nepřipraven. Do začátku jednání zastupitelstva jsme neměli žádnou oficiální informaci, máme jen informace z tisku. V materiálech zastupitelstva nebylo vůbec nic, nebyl návrh na usnesení, nebyla důvodová zpráva, nebylo prostě nic. Nevěděli jsme, co se má projednávat."

Kritik tohoto způsobu chování u minulého vedení města a současný náměstek Martin Hanousek ze Změny pro Hradec a Zelených, jen pokrčil rameny: „Docela mne mrzí, že ta informace unikla dříve do médií, než se dostala k zastupitelům. Ale bohužel, média jsou asi tak schopná, že si tu informaci získala."

Podle Martina Hanouska by se body k projednání na poslední chvíli zařazovat neměly a nadále s tím nesouhlasí. Ale existují podle něj i výjimky. To v případě, že jde o zásadní věc, která nesnese odkladu. A toto je prý jednoznačně takový případ.

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Zastupitelé Hradeckého demokratického klubu ale také připomněli, že se stávající podobou výběrového řízení se seznámili a následně ji i podpořili někteří zastupitelé tehdejší opozice, včetně ODS, která teď tendr kritizuje.

Výběrové řízení předchozí zastupitelstvo přijalo většinou 29 hlasů. Předseda zastupitelského klubu ODS Martin Soukup to vysvětlil: „Už na tom mimořádném zastupitelstvu se nejen nám, ale i řadě dalších zastupitelů nelíbilo, jak kvapně se to schvaluje. Už tehdy se diskutovalo, že jsou v projektové dokumentaci chyby. Ale právě proto, že jsme měli zájem, aby konečně nějaké zásadní hlasování a ten zlom nastal, tak jsme hlasovali pro. Netušili jsme, jakým způsobem dopadnou volby. Když jsme teď v koalici, přebíráme zodpovědnost za rozjeté projekty."

Nové výběrové řízení chce město připravit do tří měsíců

Na samotné hlasování přišla řada až po pěti hodinách jednání zastupitelstva. A dopadlo tak, jak se očekávalo. Koalice ve složení Hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení, zrušení tendru prosadila. Podle opozice zbytečně.

Například podle bývalého primátora Zdeňka Finka z HDK stačilo posunout termín o měsíc a získaný čas využít na důkladné prostudování projektu a odstranění případných chyb.

Náměstek primátora pro investice Jiří Bláha z ODS vnímá zrušení tendru jako důležitý krok pro samotnou výstavbu stadionu. Město nyní připraví nové výběrové řízení a připraví jej lépe. Jiří Bláha současně vysvětlil, co jej k podání návrhu vedlo: „Budu se snažit, co to nejlépe půjde. Nechám ty části, kde mám signály, dokumentace prověřit. A předpokládám, že po třech měsících předstoupím před zastupitelstvo, že to, co jsem o tom slyšel, že jsem odstranil, a že navrhuji zastupitelstvu, aby tu zakázku vypsalo a schválilo."

Nové výběrové řízení chce město připravit do tří měsíců. Projekt na stadion jako takový podle Jiřího Bláhy zachová.

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související