Hradec Králové bude zřejmě moci co nevidět vypsat výběrové řízení na výstavbu nového stadiónu

23. duben 2018 12:05

Královéhradecký magistrát dostal od projektantů opravené podklady pro připravovanou výstavbu nového fotbalového stadiónu. Nová aréna je tak o další krok blíž k tomu, aby se z papírové podoby postupně začala měnit v reálnou stavbu. 

Projektant opravil chyby v prováděcí dokumentaci a výkazu výměr, takže teď už jsou podklady kompletní.

Místopředseda představenstva fotbalového klubu v Hradci Králové Richard Jukl má ale přesto trochu rozporuplné pocity: „Samozřejmě jsme rádi, ale na můj vkus to trvá moc dlouho. Přiznám se, že aškoliv jsme urgovali jak se dalo, tak jsme bohužel chytili zpoždění čtyři měsíce."

Teď přijde na řadu ještě jedna kontrola a schválení Radou města a Zastupitelstvem a pak bude možné vypsat soutěž na dodavatele, řekl Richard Jukl: „Ty firmy mezi sebou určitě nějaký konkurenční boj vedou. Nicméně pro nás je podstatné, a za to musím opravdu zase všem poděkovat, za ty dva roky schvalovacích procesů, od studie, přes územní rozhodnutí, stavební povolení, tak se nestalo, že by nám to chtěl někdo nějakým způsobem zpochybnit a znepříjemnit. Tam to probíhalo vždy hladce. Jediný problém vždy byl, že se nám protahovaly termíny projekčních prací."

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich z TOP09 odhaduje vypsání výběrového řízení už na květen letošního roku. Bude potřeba všechno pořádně připravit: „Je samozřejmé, že se bude jednat o velmi důležitou a náročnou akci. Vysoutěžit zhotovitele na takto rozsáhlou akci přes půl miliardy korun. A proto se soustředíme na to, aby bylo výběrové řízení v naprostém pořádku. Aby nemohlo být napadeno a aby se výstavba stadionu neohrozila, nebo neposunula."

Město také prostřednictvím náměstka primátora zopakovalo, že bude usilovat o získání dotace. Zástupci klubu se sešli s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Robertem Plagou z hnutí ANO a s vládním zmocněncem pro sport Milanem Hniličkou.

A podle Jindřicha Vedlicha reálná naděje na zisk dotace určitě existuje: „Panem ministrem i panem Hniličkou bylo přislíbeno, že se bude vypisovat určitý dotační titul pro krajská města, která si budou moci nadefinovat, kam by ty peníze měly být směřovány. Předběžně jsme hovořili o možnosti ve výši 100 až 150 milionů korun."

Magistrát bude s ministerstvem dál v kontaktu, řekl Jindřich Vedlich. Další peníze z jiných dotačních programů na stadión nebudou, takže zbytek do celkové částky kolem půl miliardy korun bude magistrát hradit z vlastních prostředků. Začít stavět by se mělo na podzim.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související