Exotika na český způsob, Netradiční cirkus v Lánově a Koupaliště v Novém Městě. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Vyhlášené thajské rýžové nudle si zamilujete. S velkou pravděpodobností budou chutnat každému a vaření vám nezabere více než 30 minut. Máme pro vás jednoduchý a přitom originální recept z thajské kuchyně. Rýžové nudle jsou zkrátka takovou rychlovkou. Dají se připravit velmi jednoduše a zároveň i chutně.

Uvařené jsou totiž velice rychle, jen je potřeba pohlídat, aby se nerozvařily. Skleněné nudle se vyrábějí z rýže a asijská kuchyně se bez nich zkrátka neobejde. Jsou velmi tenké a takřka průhledné. Chuť jim dodá omáčka, kterou k nim podáváte. Obsahují vitamín B6, kyselinu listovou a vitamín E.

Čtěte také

V těsné blízkosti základní školy v Lánově na Trutnovsku vyrostlo cirkusové šapitó. Diváky v něm nečekali profesionálové, ale 300 dětí, které pod jejich dohledem pilně cvičily. Žáci tamní základní školy na tři dny vyměnili školní lavice za tělocvičnu, učení za trénink a pod dohledem zkušených pracovníků cirkusu se učili jejich dovednostem.

Do této akce se zapojila celá škola, tedy něco kolem 300 dětí nejrůznějšího věku. Všichni určitě uvítali, že se nemuseli poslední dny učit. „Děti byly trošku nervózní, nevěděly, co je přesně čeká. Ale myslím si, že jsou teď už nadšené,“ říká ředitelka školy Radmila Koniková.

Čtěte také

Obyvatelé Nového Města nad Metují na Náchodsku se pravděpodobně dočkají obnovy letního koupaliště. Mimo provoz je od 80. let minulého století. O úpravu chátrajícího areálu žádaly tisíce lidí prostřednictvím petice. Momentálně radnice na pokyn zastupitelů hledá projektanta a shání peníze. Potřeba budou desítky milionů korun.

Začíná se tedy teprve projektovat, tak se nabízí otázka, zda jde o blízkou či dalekou budoucnost. „Dokumentaci pro stavební povolení chceme mít do konce roku. Pak se budeme snažit získat pro projekt nějakou dotační podporu, uvidíme, co se nám podaří sehnat. Pokud bude financí méně, tak budeme třeba areál budovat po etapách,“ vysvětluje nezávislý zastupitel města Vladimír Brož.

autor: baj
Spustit audio

Související