Netradiční cirkusové vystoupení připravilo v Lánově na Trutnovsku na 300 žáků tamní základní školy

14. květen 2023 07:29

V těsné blízkosti základní školy v Lánově na Trutnovsku vyrostlo cirkusové šapitó. Diváky v něm nečekali profesionálové, ale 300 dětí, které pod jejich dohledem pilně cvičily. Žáci tamní základní školy na tři dny vyměnili školní lavice za tělocvičnu, učení za trénink a pod dohledem zkušených pracovníků cirkusu se učili jejich dovednostem. 

Čtěte také

Já jsem v tuto chvíli už v zákulisí cirkusu, kde je připraven Honza. Má tady první skupinku dětí. „Ano, jsou to holky od lana, dva kluci z fakíru. Můžeme si to vyzkoušet. Bacha, opona je zavřená, uslyšíte zvonek. A jedeme, každý na svoje místo.“

Honza junior už tady má připravenu další skupinku holčiček, které mají na sobě krásné oblečení. „To je dres na cvičení," usmívají se. „Nacvičovali jsme vysutou hrazdu a ještě nám pomohou u černého divadla.

Jak vypadá takový trénink na vysuté hrazdě? „První byla zkouška, daly jsme si nohy na hrazdu, chytily se koleny, natáhly ruce a takto jsme visely hlavou dolů.

Honzo, jak náročné bylo připravit děti na dnešní cirkusové představení? „Holky jsou hodně šikovné, moc je to baví.

Do této akce se zapojila celá škola, tedy něco kolem 300 dětí nejrůznějšího věku. Všichni určitě uvítali, že se nemuseli poslední dny učit. „Děti byly trošku nervózní, nevěděly, co je přesně čeká. Ale myslím si, že jsou teď už nadšené, říká ředitelka školy Radmila Koniková.

Čtěte také

„Všichni jsou úplně skvělí, krásně jim to šlo, moc je to bavilo a čím víc je to bavilo, tím víc se snažili.

Mezitím, co se děti řádně připravily, už do cirkusu začínají přicházet první diváci. „Právě začínáme!

Sofinka, která se stala na chvíli artistkou, už má své vystoupení za sebou. Jak je spokojena? „Hodně. Cítím se dobře.

Děti i diváci byli po dvouhodinovém představení spokojeni.

Spustit audio

Související