Evropský šampion ve FireFitu, hasič Tomáš Višňar z Jičína, přiložil ruce a pomáhal na jižní Moravě

8. červenec 2021

Hasiči krotí požáry i povodně, pomáhají při autonehodách nebo katastrofách, prostě běží tam, odkud jiní lidé prchají a utíkají. A někteří z nich se ještě nad rámec svých povinností věnují požárnímu sportu, ve kterém jsou Češi opravdovými jedničkami. To je i případ hasiče z Jičína, letošního evropského šampiona Tomáše Višňara.

Co jste to vlastně vyhrál?
Mistrovství Evropy ve FireFitu v německém Hannoveru, což je de facto ukázka požárního zásahu.

Čtěte také

Můžete popsat, jak to probíhá? Protože požární soutěže jsou různé, jednak na výkonnost a někdy i na rychlost.
Je to koncipované jako sprint, běží se v plném zásahovém oděvu se zapnutým dýchacím přístrojem, vybíhá se s hadicí na ramenou, která má 20 kilogramů, do třetího patra věže. Tam se hadice odloží do boxu, vytáhne se další závaží, které má také 20 kilogramů, musí se opět odložit do boxu. Následuje seběh po jednom schodu, přešlápnutí je penalizováno dvěma vteřinami, přiběhne se ke boxu, což je závaží, které se pomocí palice na určitou vzdálenost přemístí, potom člunkový běh, chytne se zavodněná hadice C, natáhne se na 28 metrů, musí se sestřelit terč a nakonec se zvedne 80kilová figurína jako člověk, která se musí dotáhnout do cíle. Je to jako opravdový zásah.

Byl jsem na dvou povodních, ale tam lidem zůstala aspoň střecha nad hlavou. Teď na Moravě jsou bez střech, bude třeba spousty řemeslníků.
Tomáš Višňar, hasič a mistr Evropy ve FireFitu

Vy jste evropským šampionem. To znamená, vy jste to vyhrál úplně celé?
Děkuji za tuhle otázku, bohužel jsem to nevyhrál celé, jsem evropským šampionem nad 40 let. Závod má různé věkové kategorie, mě bohužel porazil závodník z Ameriky Sean Sullivan.

Tomáš Višňar ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Počkejte, Američan na evropském šampionátu?
Jako hosté tam byli pozvaní šampioni z USA a Kanady, protože je to kanadský sport. Bohužel covidová doba tomu nepřála, takže přijel jen Sean Sullivan, který je mistr světa nad 45 let. Ale dali ho do mé věkové kategorie, asi aby měl s kým závodit, a bohužel mě porazil. Ovšem nemohl být evropským šampionem.

Co vás přivedlo k hasičům?
Kamarád. Já jsem byl horolezec a nevěděl jsem pořádně, co bych ve 24 letech dělal, ale poznal jsem výborného člověka, který mi řekl, abych si podal přihlášku k hasičům. Vůbec jsem netušil, že se k hasičům může dostat normální člověk, myslel jsem, že na to musíte mít nějakou školu.

Čtěte také

Vy jste tedy také horolezec?
Jsem skálolezec. Po pískovcích v Českém ráji jsem hodně lezl. Takže se mi do té přihlášky moc nechtělo, ale odevzdal jsem ji. Byl jsem na přijímacím pohovoru, kde nás bylo přes 30 kluků. Vybrali mého kamaráda z vedlejší vesnice, který ale bohužel neměl dobrý zdravotní stav, takže neprošel, a na základě toho vzali mě. Byla to obrovská náhoda. A už jsem hasič sedmnáctým rokem.

Na mistrovství Evropy v požárním sportu v německém Hannoveru naše reprezentace získala zlatou medaili v týmovém soutěžení, je to tak?
Naše reprezentace získala zlato součtem časů v závodě. Potom je ještě štafeta a tam jsme skončili bronzoví. Ale opravdu náš součet časů byl nejlepší, což je hodně cenné.

Čtěte také

Znamená to, když se hasič musí věnovat požárnímu sportu?
Neznamená, ale v mých očích by se měl tomuto sportu věnovat. Já jsem začal hned. Za bývalého velitele stanice v Jičíně se tomu říkalo sportovní směna, kdy se požární sportovci, kteří běhají klasické požární útoky, soustředili do Jičína. V té době TFA nebo-li silově vytrvalostní disciplíny teprve začínaly. Tak se kluci přetransformovali do této disciplíny, protože to byli sporťáci.

Vy jste teď také pomáhal na jižní Moravě, kterou zasáhlo tornádo. Jak to na vás zapůsobilo?
Přijel jsem tam s druhým nebo třetím turnusem, takže už to tam nebyla taková katastrofa, jakou jsem viděl na fotografiích mých kolegů, který tam jeli s prvním turnusem. Ulice už byly uklizené, pomáhali jsme spíš zaplachtovávat střechy i laťovat. Byl jsem na dvou povodních a pravda je, že jsem si řekl, tady bude zapotřebí hrozně moc řemeslníků. Protože když přijde velká voda, samozřejmě nechci se dotknout těch, co přišli třeba o dům, ale máte střechu. A teď tam prostě střecha nebyla.

Jakub Schmidt a Tomáš Višňar ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Tomášem Višňarem, mimo jiné o jeho chuti zaútočit na mistra světa, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související