Horký a psychicky náročný byl den hasičů z Královéhradeckého kraje nasazených na práce v Mikulčicích

26. červen 2021 20:56

„Naše činnost spočívá hlavně v zajišťování poškozených střech. Strháváme zničené konstrukce, pomocí plachet je provizorně zabezpečujeme, odvážíme a likvidujeme suť a nebezpečný odpad. Pomocí motorových pil rozřezáváme zbytky větví a stromů a pomocí čelního nakladače uklízíme trosky z komunikace,“ řekl velitel odřadu HZS Královéhradeckého kraje plk. Jan Čech.

A doplnil: „Během dneška jsme dokonce ošetřili pět dobrovolníků, kteří měli drobná poranění z provádění likvidačních prací. Naše parta je naštěstí zatím v pořádku. Vzhledem k tomu, že nás budou během zítřka střídat další hasiči, necháváme tu všechno. Chtěli bychom velmi poděkovat místním obyvatelům, kteří se starají nejen o nás, ale o všechny dobrovolníky.“

Skupinu, která je aktuálně v Mikulčicích nasazena, bude střídat během neděle 27. června 2021 další odřad složený z profesionálních a dobrovolných hasičů z Královéhradeckého kraje. Z centrální stanice Hradec Králové bude vyjíždět kolem nedělního poledne.

Zároveň HZS Královéhradeckého kraje organizuje převoz humanitární pomoci - především pak střešních latí, plachet a dalšího materiálu na zajištění poškozených střech.

Při této příležitosti byli osloveni starostové a starostky obcí v Královéhradeckém kraji, ale také široká veřejnost s tím, že materiál je možné věnovat a dovézt do areálu centrální stanice v Hradci Králové. Jen během soboty se zde sešlo takové množství, že bude nedělní závoz organizován ve spolupráci se Záchranným útvarem HZS ČR.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související