V obcích zničených tornádem na jižní Moravě pomáhají i lidé ze všech koutů Královéhradeckého kraje

4. červenec 2021

Na jižní Moravě už přes týden pokračuje odklízení následků ničivého tornáda. Ve vesnicích na Břeclavsku a Hodonínsku pomáhají také lidé z Královéhradeckého kraje. Kromě dobrovolníků jsou tam stále nasazení i hasiči a policisté z našeho regionu. 

V terénu je také reportér Českého rozhlasu Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Konkrétně jsem v Mikulčicích na Hodonínsku. Tady je hodně živo a i když to tu už vypadá o něco lépe než minulý týden, těsně po velmi silném tornádu, tak ten pohled je stále děsivý.

Když se uprostřed obce rozhlédnete, tak vidíte zničené domy bez střech, místo nich jsou jen provizorní plachty. Pokračuje odklízení a bouraní, někde už se objevují i nové střešní latě.

A ruku k dílu právě tady v Mikulčicích přiložili i hasiči z Královéhradeckého kraje, kteří jsou rozděleni do několika skupin. Ta asi největší je nasazena ve zdejší průmyslové zóně u železniční tratě, kde pomáhá odstraňovat železné konstrukce haly jedné z firem, kterou ničivé tornádo téměř srovnalo se zemí.

Další hasiči z východních Čech potom likvidují například polomy.

Z jakých míst hasiči z Královéhradeckého kraje na jižní Moravu zamířili?

Dá se říct, že je to opravdu ze všech koutů Královéhradeckého kraje. Aktuálně je tu z tohoto regionu 33 jak profesionálních, tak i dobrovolných hasičů.

Čtěte také

Na seznamu vidím zastoupena všechna okresní města, ale i menší obce, jako je například Bílá Třemešná, Žireč nebo Mžany.

Co je ale důležité, že se tady na jižní Moravě už celkem protočilo 140 hasičů z Královéhradeckého kraje. Ti aktuálně nasazení jsou tu do neděle 4. července.

O tom, jestli je vystřídá další odřad, zatím podle velitele současného odřadu Rudolfa Jelínka rozhodnuto není. Bude záležet na tom, jak moc bude pomoc dalších hasičů zapotřebí.

A co další pomoc z Královéhradeckého kraje?

V nedaleké Moravské Nové Vsi jsem viděl automobily s registračními značkami s písmenem H, tedy patřící pod Královéhradecký kraj.

Čtěte také

I z toho se dá usuzovat, že sem míří dobrovolníci i z tohoto regionu.

Jsou tu i policejní psychologové z hradeckého regionu.

A připomeňme, že v týdnu radní Královéhradeckého kraje rozhodli, že hejtmanství pošle osmi obcím na jihu Moravy a jedné na severu Čech, které zasáhly tornáda nebo silné bouře, dohromady 900 tisíc korun.

Zastupitelé Hradce Králové zase schválili, že město pošle obci Lužice jeden milion a dvě stě tisíc korun.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka