Kromě materiální a fyzické pomoci je v tornádem poničených místech potřeba i pomoc psychologická

6. červenec 2021

Poradit, uklidnit a někdy jen vyslechnout. I to je velmi důležitou součástí práce policistů, hasičů a záchranářů, kteří lidem ve vesnicích na jižní Moravě zasažených tornádem dávají i psychologickou pomoc. Takzvaných interventů jsou teď na Břeclavsku a Hodonínsku v terénu desítky. A několik jich je i z Královéhradeckého kraje.

Čtěte také

„Právě jsem se vrátila, byla jsem teď u paní, budeme na ni trochu dohlížet," policejní psycholožka Lenka Vlášková řeší s kolegyní na stanoviště u kulturního domu v Mikulčicích to, ke komu dalšímu na pomoc se vydá.

Působí v Královéhradeckém kraji a je tak důkazem toho, že se sem sjeli nejen psychologové, ale i takzvaní interventi z celé naší země.
„To slovo intervent zní trochu cize, ale spočívá to ve vlídném rozhovoru s těmi lidmi. A nabídce toho, co potřebují. Někdy mají potřebu svůj příběh povyprávět. Jak se vše přihodilo, co dělali a jak je to zasáhlo. Co je pro ně v tuto chvíli nejtěžší."

Policejní psychologové a interventi v Mikulčicích

I takové zdánlivé maličkosti ale dokáží lidem, kteří třeba přišli o střechu nad hlavou a nebo mají dům velmi poničený, pomoci.
„Reakce každého člověka je individuální. U každého to probíhá jinak. Samozřejmě opadne onen prvotní šok, teď se toho tady děje spoustu. A každý to pak bude vnímat i v nějakém časovém horizontu jinak."

„Mohou se u těch lidí i otevřít nějaká traumata."

Čtěte také

V Mikulčicích se lidé dávají s psychology do řeči i jen tak nahodile na ulici. Jako teď například paní Anežka.
„Po psychické stránce jsem pořád v pohodě. Hlavně ať nám neprší. Máme tam třicet lidí, pokrýváme krytinu na sklad vína, který nám tornádo odneslo."

A co říká tomu, že kromě materiální a fyzické pomoci je tu k dispozici i pomoc psychologická?
„Je to dobře. Opravdu jsou tu domácnosti, které to nutně potřebují. Hlavně ti, co nemají vůbec střechu nad hlavou."

Přímo policejní psychologové pak nabízí pomoc i kolegům, kteří tornádem zasažené obce ve dne v noci hlídají.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.