Dřevěné lyže nejsou minulost, ale budoucnost! O tom jsou přesvědčeni výrobci jasanek z Orlických hor

30. prosinec 2023

Dva velcí obdivovatelé, uživatelé, výrobci a propagátoři jasanek z Orlických hor, Michal Martinek a Zdeněk Fryml, jsou přesvědčeni, že dřevěné lyže nejsou jen minulost, ale také budoucnost! O jejich vášni pro historické lyžování si s nimi povídala redaktorka Romana Joudalová.

Historické lyžování je jejich vášní, to je o nich všeobecně známo. Studují jeho dějiny, lyžují na jasankách a pořádají na nic expedice a dokonce i mistrovství v historickém lyžování v Olešnici v Orlických horách. Dřevěné jasanky a vše potřebné vyrábí pro podobné nadšence jako jsou oni.

Čtěte také

Kdy přišlo rozhodnutí odložit současnou lyžařskou výstroj do kouta a vrátit se ke kořenům?

Dlouho jsme dřevěné lyže používali pouze pro vlastní kratochvíli a nenapadlo nás, že by jasanky mohly úplně nahradit naše moderní lyžařské vybavení. Ale teď už víme, že můžou. A možná jsou i v mnoha ohledech lepší!

Až během větších zimních expedic jsme přišli na to, že lyže naší výroby mají něco, co ty moderní nemají. A že je dokáží plnohodnotně nahradit! Spojují v sobě jedinečnou osobitost a krásu přírodního materiálu, která sebou přináší také naprostou jednoduchost a funkčnost. Není nic horšího, než když si chcete užívat zimní výpravy a musíte řešit nějaký problém s high-tech vybavením.

Michal Martinek, Romana Joudalová a Zdeněk Fryml ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A dalším důležitým faktorem, na který se v poslední době obzvláště přihlíží, je ekologie.

Jaké boty na jasanky?

Jasanky jsou lyže lehké a velice flexibilní. Zvládnete s nimi klasickou běžkařskou túru, expediční výpravu, skialpinistický výstup, lyžování ve volném terénu i na sjezdovkách.

Čtěte také

Využijete je při sportu, ale také při práci, jako například hajní, či ochranáři, kteří u nás objednávají lyže na míru, aby s nimi mohli tiše a pohodlně obhospodařovat svůj zimní revír.

Ne každý může a chce mít na nohách tvrdé a těžké plastové boty. Kožená bota je oproti nim lehčí, pohodlnější, použitelnější pro mnoho činností a také bezpečnější. A dřevěná lyže je pro koženou botu ideální.

Celý rozhovor Romany Joudalové o krásách i tajemstvích dřevěných jasanek s Michalem Martinkem a Zdeňkem Frymlem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související