Na „jasankách“ do světa. Truhláři z podhůří Orlických hor mají lyžařskou sezónu doslova po celý rok

Možná udiveně koukáte na kalendář, kam že to míří pořad “Na cestách” za zimními radovánkami, když do začátku léta máme pouhého půl měsíce. Jenomže v truhlárně na konci obce Dobré jen pár kilometrů od Dobrušky v podhůří Orlických hor mají dva řemeslníci Michal Martinek a Zdeněk Fryml dost práce s lyžemi i například expedičními saněmi skutečně po celý rok. 

Protože Michal Martinek a Zdeněk Fryml se v sezóně také rádi na těch “svých” jasanových lyžích sklouznou někde v zajímavém terénu. A docela rádi přiznávají, že prakticky všude budí s poněkud historickými “prkýnky” velkou pozornost. Tím spíš, když se navíc vystrojí v duchu lyžařské módy našich dědů a babiček.

Start od dědových zlomených lyží

Čtěte také

Na silvestra před dvaceti lety našli staré lyže, na kterých brázdil kopce podhůří Orlických hor děda jednoho z nich. Když je zlomili, vyrobili nové a bylo to. “Jasanky” jim učarovali.

Teď už jejich lyže jezdí v řadě zemí Evropy a také Michal Martinek se Zdeňkem Frymlem mají za sebou spoustu výprav do věhlasných zimních středisek i neokoukaných destinací. Pokaždé s lyžemi, které dávají vyniknout krásné kresbě dřeva, ale udivují i pro většinu lidí neznámým vázáním “na péro” s volnou patou.

Sever Evropy, Alpy i Balkán

To všechno jsou místa, o kterých si s truhláři v jejich dřevem vonící dílně povídáme. I když se vlastně stále vracíme s patrioty našich kopců do Orlických hor. Zákonitě si co chvíli připadám jako ve filmu Krakonoš a lyžníci.

S jasankami v Národním parku Folgefonna - Norsko

Jasanové lyže s charakteristickou malou špičkou na špičce (v pořadu se dozvíte, proč tam je) byly při natáčení pořadu “Na cestách” všude kolem - ať už ty klasické nebo jejich polotovary. Tak jako jsem obdivoval bezpočet hoblíků, pásovou pilu z roku 1927 a další nářadí a vybavení.

Mimochodem, Zdeněk Fryml pokračuje v rodinné tradici jako zástupce už čtvrté generace truhlářů a tak ho docela příjemně překvapil i hoblík z cestovatelského kufříku. Rekvizita mého dědečka byla hned odborníky identifikována jako hoblík “hladík”.

“Jasanky” a Pákistán

Čtěte také

Cestování je to tentokrát na rozhlasových vlnách hodně pestré. S truhláři Martinkem a Frymlem “brouzdáme” i po stopách stromů, které dávají lyžím z podhůří Orlických hor jméno. Hosté u mikrofonu vám povědí podrobněji, jak o kvalitě lyží rozhoduje už to, kde a jak roste vyvolený strom.

Jasan nabízí ke zpracování neobvykle pružné dřevo. A dozvíte se také, jak je možné, že “jasanky” z obce Dobré se neobejdou bez vázání, tradičního ve třicátých letech minulého století, které dnes putuje do východních Čech až z dalekého Pákistánu.

Lyže i pro lovce a expedice

Čtěte také

Zajímá vás, proč si jasanové lyže od Michala Martinka a Zdeňka Frymla objednávají lovci ze severských zemí? Kdo se bude “klouzat” na neuvěřitelně dlouhých třímetrových lyžích, které jsem měl v truhlárně v ruce?

A chcete vědět, v jaké fázi rozpracování jsou “jasanky” pro dvojici cestovatelských dobrodruhů, které znáte i z našeho pořadu - Pera Horkého a Mirka Náplavy? Odpovědi vám dáme v nejnovějším vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”.

Altaj, Kavkaz i retro závody

Nelze vyjmenovat všechna témata nebo destinace, za kterými putujeme se zdánlivě obyčejnými jasanovými lyžemi a jejich nadšenými, na řemeslo hrdými i k němu pokornými truhláři Michalem Martinkem a Zdeňkem Frymlem.

Navnadím vás k poslechu už jen připomínkou, že se podíváme na Altaj, zamíříme i na Kavkaz a uslyšíte také o retro mistrovstvích světa. Stačí si nás naladit na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 6. června 2022 v obvyklém čase po 18. hodině nebo poté najít v audio archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související