Dobrovolníci v Královéhradeckém kraji vyrábí zdarma na 3D tiskárnách ochranné štíty pro zdravotníky

2. duben 2020 09:35

V Královéhradeckém kraji se k výzvě „Tiskne celé Česko" připojilo už 28 subjektů. Ty na 3D tiskárnách vyrábí ochranné štíty pro zdravotníky. Do programu se zapojila i hradecká Střední škola a vyšší odborná škola aplikované kybernetiky.

„Tiskárna pípla a máme hotovo," říká správce výroby ochranných štítů a zároveň učitel David Podzimek.

Čtěte také

Tady na Střední škole aplikované kybernetiky v Hradci Králové je 24 hodin denně v provozu celkem 17 3D tiskáren.
„Když nám tiskárna dotiskla, tak je důležité sejmout výrobek. Musíme si dát pozor, protože podložka je ještě horká. První, co se udělá, že se opět zadá další tisk. Abychom neztráceli čas. A nyní je zapotřebí výrobek ještě očistit, k tomu používáme zalamovací nůž."

A David Podzimek hned ještě doplňuje.
„Očistěný produkt přechází do další sekce, kde se nacvaká vlastní ochranné sklo, které potom chrání zdravotníky."

Střední škola a vyšší odborná škola aplikované kybernetiky v Hradci Králové vyrábí na 3D tiskárnách ochranné štíty pro zdravotníky

Jeden štít zde vyrábí přibližně 4 hodiny. Za den jich tak vyprodukují zhruba 100.

Čtěte také

David Podzimek dodává, kolik je k práci potřeba dobrovolníků.
„V tuto chvíli zda pracuje zhruba 8 lidí. Je to tak, že jedeme ve čtyřech směnách. Denní směna, to jsem já a kolega. Ta trvá kolem 11 hodin. A potom jsou noční směny, které jsou zkráceny na 4 hodiny, protože ten noční režim je složitější. A nechceme se oslabit."

Hlavním odběratelem ochranných štítů je Fakultní nemocnice Hradec Králové, ale dodáváme i dalším, říká ředitel školy Jan Lang.
„Dodáváme domovům seniorů, dodali jsme na Seč, do Rtyně v Podkrkonoší, dodáme dalším ambulantním doktorům. Máme připraveno i pro policii, jakmile se ozvou. Prostě kdo si řekne a máme-li, tak dáme."

Podle Jana Langa je zatím materiálu k výrobě dostatek. Škola ho nakupuje ze sponzorských darů. Štíty pak rozdává zdarma.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související