Květinářka Amálie z Jičínska: „Kdo si teď koupí kytku pro potěšení, udělá mi dvojnásobnou radost“

1. duben 2020

Oázami ve vylidněných ulicích měst jsou teď květinářství. Když právě nemrzne, tak je venku u vstupu zdobí poslové jara: narcisky, petrklíče, modřence nebo tulipány. Květinářkám ale do zpěvu moc není, o zákazníky mají nouzi. 

Zastavili jsme se v květinářství na Jičínsku a od květinářky Amálie se mimo jiné dozvěděli, jak je to teď s odbytem i s dodávkami květin.

Čtěte také

Řezané květiny se teď prý prodávají spíš výjimečně a záleží také samozřejmě na dodávkách.

„Závoz řezaných květin vázne, nemůžeme si vybírat co bychom chtěli a nikdo neví, co na holandské květinové burze bude dál. Jsem jen nejmenší článek v řetězci, ale vím, že když se nebude mít dobře střední třída, která ke mně obvykle chodila nakupovat, tak se nebudu mít dobře ani já," říká Amálie.

A hned doplňuje.
„Pro mne jsou nejdůležitější obyčejní lidé. Když nepřijdou a nekoupí si kytku, tak končím. A stejné je to v drtivé většině malých květinářství,“ říká Amálie z Jičínska.

Skromnou nabídku řezaných květin teď vynahrazují alespoň narcisy, tulipány, hyacinty a petrklíče v květináčích

A je ráda, že teď spolupracují alespoň s pěstiteli sadby.

Nejlepším řešením, jak se dostat ze současné svízelné finanční situace, by podle ní byla bezúročná půjčka. Poplatila by faktury, nájem a další dluhy a splácet by začala později.

Čtěte také

„To, co se teď na celém světě děje, nám mělo i něco ukázat. Lidé se zklidnili, mají k sobě blíž.“

Maminka dvou dětí, samoživitelka Amálie, se však i přesto pod rouškou na své zákazníky usmívá.

S citem váže jednu z mála kytic, do které na přání zakomponuje bílé pivoňky. Jsou sice umělé, ale takřka nerozeznatelné od těch pravých, které si předem objednala, ale ve skromné dodávce zboží chyběly.

„Je jaro, začíná kvést celá země, což je to nejkrásnější, na co se člověk celou zimu těší. Proto mám radost, že tady máme třeba frézie, které dokážou provonět celý byt, tulipány jsou úžasné a optimistické, stejně jako narcisky. A když ještě tolik nekvete příroda, nebo se do ní teď tak často nedostaneme, tak je to alternativa, jak se doma cítit o něco líp.“

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.