V posledních dnech se začíná mluvit o jednom přehlíženém příznaku onemocnění koronavirem

1. duben 2020 11:44

Pracovníky krajské hygienické stanice v Hradci Králové stále zaměstnává situace související s koronavirem. Především v počátcích epidemie se na ně obraceli lidé se žádostí o doporučení na odběr vzorků. I když je v tomhle ohledu situace už o něco klidnější, pořád je to pro hygieniky časově i personálně hodně náročné.

Čtěte také

„Nám hodně pomohly infolinky, které zřídil stát na dalších různých místech. Takže teď skutečně už to máme dost přefiltrované. Volají nám nyní hodně praktičtí lékaři, protože vlastně ten prvotní kontakt lidí, kteří mají potíže, by se mohl už odehrávat přes praktiky. Praktický lékař má právo indikovat dotyčného pacienta k vyšetření," popisuje ředitel Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Ivan Kučera.

I když je telefonátů méně, stále se o odpovědi na dotazy veřejnosti věnují desítky lidí.
„Jsou to desítky lidí, kteří se střídají. Máme také mediky na výpomoc, tedy je to už skutečně velké množství lidí. V základu jsou samozřejmě epidemiologové, těch máme jen maličko, asi pět lidí. To znamená, že tam je to nejdůležitější, tam je centrována odbornost. Ale potom s řadou odpovědí na telefonáty a e-maily nám pomáhá řada lidí jiných odborností."

Respirátory, roušky (ilustrační)

Volající chtějí po hygienicích v těchto dnech třeba i informace o karanténě nebo rady a doporučení.

Čtěte také

Podle Ivana Kučery je skutečně důležité co nejvíc omezit kontakt s dalšími lidmi.
„Já bych přeci jen ještě apeloval na každého v tom smyslu, aby to ještě chvíli vydržel a omezil i společenský život. Že se nechodí po ulicích je jedna věc, ale druhá záležitost jsou nějaké vzájemné návštěvy v rodině nebo u přátel. Teď opravdu na to není vhodná doba."

A že se takové věci dějí se hygienici přesvědčují docela často - při zjišťování kontaktů nakaženého.

Ztráta čichu a chuti může být příznakem nemoci

Důležité také je nepodcenit svůj zdravotní stav a vnímat případné příznaky nakažení, včetně jednoho, o kterém se začalo mluvit až v posledních dnech.

„Většina těch, kteří jsou u nás nemocní, tak popisují ztrátu čichu, případně chuti. Tento zajímavý syndrom může být vodítkem k tomu, aby se tito lidé spojili s praktickým lékařem a on jim indikoval odběry," říká Ivan Kučera, ředitel krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související