Do nedávno postavené budovy se v náchodské nemocnici jako první stěhuje oddělení ortopedie

29. březen 2021 20:03

V náchodské nemocnici začalo stěhování oddělení ortopedie do nedávno postavené budovy. Královehradecký kraj za ni zaplatil téměř jeden a půl miliardy korun, další stamiliony investuje do vybavení. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Házová. 

Budova, jejíž součástí jsou dva nové pavilony, prošla kolaudací už na podzim minulého roku. Byla od té doby nějak využívaná?

Minimálně. Stavební firma totiž i po kolaudaci některé věci dokončovala, navíc odstraňovala vady a nedostatky, které při přebírání zástupci nemocnice odhalili. Není ani dokončený nákup některé nové techniky.

V nových pavilonech tak doteď fungoval jen nový stacionář, určený pro léčbu rizikových pacientů nakažených koronavirem, a také očkovací centrum. Teď ale začal přesun běžných oddělení, tím prvním, jak už bylo řečeno, je ortopedie.

Ortopedii je vyčleněné třetí podlaží nové budovy. Jak stěhování probíhá?

Dělníci začali stěhovat běžné vybavení lůžkového oddělení ortopedie, tedy třeba dlahy, obvazy a nebo léčiva.

Čtěte také

Následovat budou přístroje a pak třeba i specializované vybavení operačních sálů.

Stěhování musí být postupné, tak aby byl zachovaný alespoň částečný provoz. Třeba operační sály ortopedie jsou dva, zatím se ale přestěhuje jeden, ten bude nutné následně zprovoznit a teprve potom začne stěhování druhého sálu.

Každopádně první pacienty by nové ortopedické oddělení mohlo přijmout hned po Velikonocích.

Má už nemocnice přesně daný plán, kdy začnou v nové budově fungovat další oddělení?

Nemá. Záleží na mnoha faktorech.

Čtěte také

Jednak třeba na zmiňovaném dovybavení novými přístroji, ale třeba i na epidemické situaci, důležitý pro chod jednotlivých oddělení je totiž personál a jeho velká část se stále ještě stará o covidové pacienty.

Ideální by bylo, pokud by se do nové budovy přesunuly všechny plánované provozy najednou, to ale logisticky není možné. Po ortopedii by tak jako první měla následovat chirurgie, včetně operačních sálů, v dohledné době se uvažuje i o přesunu ORL.

Pak teprve budou následovat třeba gynekologie, porodnice nebo dětské oddělení. Přesné termíny ale zatím skutečně dané nejsou.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související