Pletařky věnovaly pacientům náchodské nemocnice na 700 párů ponožek. A stále ještě přichází další

8. březen 2021 09:44

Sbírka pletených ponožek pro pacienty náchodské nemocnice měla mezi dobrovolníky veliký ohlas. Za několik týdnů stihly pletařky dohromady vytvořit přibližně 700 párů pestrobarevných modelů. Do celé akce se zapojily i členky Cechu panen rukodělných z Police nad Metují a Broumova. 

Protože jde ale většinou o seniorky, které v době lockdownu nechtěly vyjíždět za hranice měst, zajela pro jejich výtvory reportérka Jana Házová.

Jsem v Polici nad Metují. Tady bydlí Eva Šustková, která má pro náchodskou nemocnici připravenu první várku pletených ponožek. V ruce drží doslova plný pytel barevných ponožek. Kolik jich tam je?
„29 párů pletených ponožek. Ale to jsem nepletla všechno sama. Bylo nás dohromady asi šest. Jsou to vše ženy, které chodí do Dřevěnky v Polici nad Metují, takže jsme taková parta."

Kolik času zabere uplést jedny ponožky?

„Mě osobně trvá jedna ponožka jeden den. Ale některé holky jsou rychlejší. Těm to jde daleko lépe."

Čtěte také

Proč jste se rozhodly zúčastnit této akce?
„Šly jsme do toho, protože je to pro lidi a je to zapotřebí."

Přebírám pytel ponožek a odvezu ho do nemocnice v Náchodě. Tam ho předám těm, kteří ponožky nejvíc potřebují.
„A my budeme moc rády, když to někomu poslouží."

Na parkovišti náchodské nemocnice na mne čeká Renata Dušková. Mám pro vás ponožky! Posílá vám je Cech panen rukodělných z Broumovska a Policka.
„Tak to jsme zvědaví. Páni, ty jsou nádherné. A jsou krásně zabalené a zavázané. Tak to mám být. Máme opravdu velikou radost. A moc děkujeme."

Pletařky věnovaly pacientům náchodské nemocnice na 700 párů ponožek

Tohle jsou poslední ponožky, které přebíráte?
„Myslím si, že ještě ne. Protože za poslední tři dny jsem nasbírala přes dvacet krabiček, které nám poslaly šikovné pletařky v rámci celé České republiky. A stále mám avízo, že posílají další balíčky. Takže v tuto chvíli, přestože jsme mnohonásobně převýšili počet, který jsme očekávali, tak balíčky s ponožkami stále chodí."

Co těď s ponožkami bude dál?

„Ponožky už v tuto chvíli obdržela všechna oddělení v rámci celé Oblastní nemocnice v Náchodě. To znamená nejen v Náchodě, ale i v Broumově i v Rychnově nad Kněžnou. Ponožky poslouží pacientům, kteří se transportují nebo z nějakého důvodu ponožky ani nemají. Prostě budou k dispozici každému pacientovi, který o ně buď požádá nebo mu se sami v rámci péče předáme," dodává Renata Dušková.

Výzva k pletení ponožek pro náchodskou nemocnici sice končí, ale pokud máte doma nějaké ještě rozdělány, nemocnice je rozhodně neodmítne.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související