V náchodské nemocnici se situace mírně zlepšila. Může přijímat covidové pacienty i z jiných zařízení

15. březen 2021 10:20

Náchodské nemocnici ještě nedávno chyběla volná lůžka pro covid pozitivní pacienty. Situace byla kritická a nemocnice musela požádat o pomoc jiná zařízení. Ve hře byl i transport některých pacientů do Polska. Teď se ale situace zlepšila, v rozhovoru pro Český rozhlas Hradec Králové to uvedl ředitel nemocnice Jan Mach.

Čtěte také

Pane řediteli, v této chvíli, kdy rozhovor natáčíme, tak máte pro covid pacienty volná tři intenzivní lůžka a zhruba čtyři desítky těch standardních. Bavíme se jak o náchodské nemocnici, tak i o ostatních zařízeních, které pod ni spadají. Tedy například v Rychnově nad Kněžnou. Je takový počet volných lůžek moc nebo málo?

Intenzivní lůžka jsou takto vytížena stabilně. Takže tři volná lůžka nejsou mnoho, ale jsou alespoň nějaká. A co se týče v současnosti standardních lůžek, tak takovou situaci nepamatujeme od začátku roku.

Náchodská nemocnice musela v jednu chvíli část svých pacientů transportovat jinam. Teď je situace jiná, zařízení je dokonce schopné, pokud je to aktuálně zapotřebí, přijímat pacienty z jiných nemocnic a to v rámci celé České republiky.

Ano, je pravda, že k nám byl v minulých dnech letecky transportován pacient z liberecké nemocnice a také z ústecké nemocnice.

Testování v ON Náchod

Hodně se mluví také o tom, že některé nemocnice v České republice začaly léčit také Ivermektinem. Jedná se vlastně o veterinární léčivo. Náchodská nemocnice počítá s použitím tohoto přípravku?

V tuto chvíli si ho naši lékaři nežádají, minimálně z opatrnosti, protože Ivermektin skutečně není ověřený a jeho účinky nejsou prokázány.

Čtěte také

Náchodská nemocnice byla vedena jako zařízení, kde došlo ke znehodnocení nejvíce dávek vakcíny proti covidu-19. Co je na tom pravdy?

„V armádním skladovém systému se evidují přijaté a vydané ampule očkovacích látek a také ty znehodnocené. Naše koordinátorka udělala jednoduše chybu a místo nuly se tam objevilo číslo třicet krát šest. Což bylo oněch sto osmdesát znehodnocených dávek. Tedy došlo k administrativní chybě našeho očkovacího centra. Zatím u nás k žádnému znehodnocení vakcín nedošlo.

Řediteli náchodské nemocnice Janu Machovi dělají v této složité době radost dárci, kteří zdravotníkům prakticky denně přiváží dárky. Členové Police Symphony Orchestra zase opakovaně jezdí do nemocničních pavilonů zahrát personálu i pacientům zahrát hudbu pro lepší náladu.

Spustit audio

Související