Dnes je Národní den beze spěchu a tak v autě zpomalte. Kvůli rychlé jízdě ročně zemřou desítky lidí

3. duben 2024

Sedíte v autě a pospícháte do práce? Tak dávejte pozor a ideálně i zpomalte. Kvůli rychlosti se totiž podle policejních dat bourá nejčastěji ráno. Připomíná to i dnešní Národní den beze spěchu - cílem je lidi upozornit na to, že díky rychlé jízdě cestou ušetří jen několik minut. Podrobnosti má redaktorka Natálie Poláková.

O co v kampani jde?
Je to hlavně výzva všem řidičům, aby zpomalili a přemýšleli o tom, jestli skutečně mají důvod spěchat. Příliš rychlou jízdou totiž ohrožují svůj ale i cizí život - nepřiměřená rychlost je druhou nejčastější příčinou u smrtelných nehod.

Čtěte také

A ne všechno je naléhavá situace, říká za autory iniciativy mluvčí České asociace pojišťoven Monika Haidinger. „V dnešní hektické době a v éře neustálého závodu s hodinami, minutami a vteřinami, prostě nemá smysl spěchat. Tím, že odkládáme vybrané kulturní a společenské akce, dáváme lidem trochu více času na to, aby si uvědomili, že spěch a rychlost za to riziko nestojí."

Posluchači se - samozřejmě nejen dnes - mohou zapojit jednoduše tím, že zpomalí. Ulehčit jim to má právě kampaň, protože se k iniciativě přidají desítky škol, firem nebo třeba kulturních institucí do kterých by lidé mohli pospíchat.

Které to budou?
Zapojí se různé velké firmy, sportovní asociace, divadla nebo média, ale třeba i vysoké školy. Spěchat nebudou muset například fotbaloví fanoušci, kteří se chystají na semifinále českého fotbalového poháru mezi Spartou a Opavou, výkop se totiž odsouvá o několik minut.

Čtěte také

Zvolní i Pražský orloj, který v 10 hodin pozastaví pravidelné procesí apoštolů. Smrtka, která je jednou z figurek, navíc odbije 138krát na znamení všech loňských obětí dopravních nehod kvůli rychlosti.

Jak často řidiči bourají kvůli vysoké rychlosti?
Podle dat policie je nepřiměřená rychlost jednou z nejběžnějších příčin. Kdybychom sečetli nehody z rychlosti za posledních 10 let, bude jich víc než 130 tisíc.

Nejvíc přitom rychlost překračují mladí řidiči, kterým je méně než 24 let. Nejvíc dopravních nehod kvůli rychlosti se stane ve všední dny a ráno, kolem sedmé hodiny. Nejpravděpodobněji tedy při cestě do zaměstnaní.

Spustit audio

Související