Inteligentní dopravní systém v Hradci Králové zaznamenal za tři týdny provozu přes 8 000 přestupků

29. květen 2023 08:15

Radary nedávno spuštěného Inteligentního dopravního systému v Hradci Králové nahlásily úředníkům magistrátu už přes 8 000 přestupků. Zhruba osmdesát procent z nich naměřily radary na Koutníkově ulici, kde je situace podle řady řidičů nepřehledná. Město nevylučuje, že nastavení některých měřených úseků změní. 

Tady na Koutníkově ulici při výjezdu z města se střídá povolená padesátikilometrová rychlost se šedesátikilometrovou. A i když je vlastně ze striktního pohledu dopravní značení jasné, vedení radnice připouští, že některé řidiče může mást. 

Čtěte také

A tak se podle hradecké primátorky Pavlíny Springerové z HDK magistrát nebrání diskusi o změnách.

„To, co určitě chceme, je bavit se také o změně v některých těch úsecích, kde si lidé myslí, že mohou jet šedesátkou, ale ona je tam padesátka. Aby to bylo predikovatelné, aby to nebylo o překvapování těch řidičů,“ naráží Pavlína Springerová především na Koutníkovu ulici.

Připomínky se ale objevují i k dalším funkcím IDS, říká Jiří Pastucha z odboru investic města. „Máme ještě hodně připomínek na noční provoz. Občané nám poskytují i videa, takže tyto nedostatky se průběžně opravují.

Každou eventuální nahlášenou chybu magistrát důkladně zkoumá, podle města může jít třeba o nastavení detektorů.

Řidiče ale zajímají především pokuty

Zatím radary nepřipouštějí žádnou toleranci nad tu nastavenou zákonem. Některá města pokutují řidiče až po výraznějším překročení rychlosti.

Čtěte také

Náměstek primátorky Miroslav Hloušek z ODS je ale přesvědčen, že když má radar měřit padesát kilometrů, nemá smysl pokutovat třeba od šedesáti. „Na padesátikilometrové rychlosti má být nastavena padesátka. A tím, že samozřejmě ze zákona je technická odchylka 3 kilometry v hodině. Takže na padesátce rychlostí 54 kilometrů za hodinu už spácháte přestupek. Při stanovení vyšší rychlosti bychom se mohli ptát, proč jsme tam tu vyšší rychlost, třeba 60 kilometrů za hodinu, nenastavili už hned.

Primátorka Pavlína Springerová z HDK ale vysvětluje, že to zatím není neměnné oficiální stanovisko města. „Pan náměstek Hloušek má tento názor, já se snažím v tomto kontextu ještě vést diskusi. Nemáme to ještě úplně uzavřené, mám trošku jinou, variabilnější představu o tomto.

Zatím ale radary i kamery v Hradci Králové, monitorující průjezd na červenou, hlásí hříšníky nekompromisně.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související