Přes 20 000 přestupků zaznamenaly v Hradci Králové radary za necelé dva měsíce testovacího provozu

11. březen 2023 07:59

Na jaře začne v Hradci Králové ostrý provoz úsekových radarů. Ty jsou součástí Inteligentního dopravního systému a budou měřit rychlost na několika místech ve městě. Testovací provoz v posledních týdnech ukázal, že neukázněných řidičů je na hradeckých silnicích docela dost, radary naměřily přes 20 tisíc případů překročení rychlosti. 

Reportér Tomáš Lörincz je teď na jednom z míst, kde se bude měřit - v hradecké Koutníkově ulici.

Na místech měření už jsou několik týdnů kamery i svislé dopravní značky. Jsou řidiči v tomhle úseku tedy více disciplinovaní než dřív?

Čtěte také

Podle zástupců města se disciplína řidičů zlepšuje. I za tu dobu, co jsem tady, tak nemám pocit, že by někdo jel výrazně rychleji. Žádný "závodník" se tu v posledních desítkách minut neobjevil. Na druhou stranu, už také začíná odpolední špička, kdy se příliš rychle ani jezdit nedá.

Každopádně podle výsledků a zkušeností, kde jsou umístěny kamery a svislé dopravní značky upozorňující na měření rychlosti, tam si řidiči začali dávat pozor. Inteligentní dopravní systém je ovšem teprve v testovacím provozu a řidičům zatím žádné pokuty nehrozí.

Říkali jsme, že testovací provoz odhalil přes 20 tisíc přestupků. Jak tohle číslo hodnotí hradecký magistrát?

Čtěte také

Na jednu stranu se to zdá být vysoké číslo, ale jde o součet všech radarů ze všech směrů a ještě bez nastavené tolerance na radarech. Pokud by se odečetla tolerance podle zákona, byl by počet přestupků nižší, takhle systém zatím jen hodnotí porušení hranice 50 kilometrů v hodině - ano nebo ne.

A přes 20 tisíc přestupků je pořád méně, než kolik jich bylo třeba na výpadovce na Pardubice - tam se během jednoho měsíce objevilo 30 tisíc řidičů, kteří jeli rychleji. Je také potřeba dodat, že dosud naměřené přestupky magistrát nijak neřeší a žádné pokuty zatím nikomu nehrozí. Ale tohle vše se brzy změní.

Kdy začne ostrý provoz a kam půjdou peníze z pokut, které město vybere?

Čtěte také

Přesné datum zahájení ostrého měření zatím ještě jasné není, mělo by to ale být na jaře. Magistrát počítá s tím, že bude zvládat naměřené pokuty administrativně řešit, kvůli tomu také město nabírá další zaměstnance. Vybrané peníze půjdou do městského rozpočtu a stanou se jeho normální součástí, město je tedy bude moci použít podle potřeb.

Zatím se prý nedá odhadnout, kolik peněz se vybere - podle náměstka primátorky Miroslava Hlouška z ODS bude záležet na tom, jak vysokou toleranci město na radarech nastaví. To zatím také není jasné. Radary tak mohou posílat informace o přestupcích třeba jen v případech, kdy řidiči překročí rychlost třeba i o 10 nebo víc kilometrů v hodině.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související