Naostro! Od května hlídá provoz na silnicích v Hradci Králové nový inteligentní dopravní systém

30. duben 2023 21:30

Inteligentní dopravní systém začíná hlídat dopravní situaci v krajském městě Hradci Králové, bude měřit rychlost, hlídat průjezd na červenou a má zajišťovat plynulost dopravy. Ta podle připomínek některých řidičů během testování systému zatím není ideální, třeba v křižovatce u OBI podle nich vznikají nepřehledné situace.

Čtěte také

Na křižovatce u OBI se snažím odbočit vlevo, směrem na Věkoše. Zatím se mi neděje to, že bych musel dávat přednost chodcům a už se na mne tlačila auta z ostatních směrů. A to jsem tady, na křižovatce u Šimkových sadů v centru Hradce Králové dnes už potřetí.

To, že se mi podařilo křižovatkou několikrát projet bez nejmenších problémů ale neznamená, že zde nějaké komplikace nemohou nastat například při dopravní špičce.

Každopádně město bude tuto záležitost monitorovat a případné problémy postupně řešit, říká mluvčí hradecké radnice Kateřina Rohlíčková. „Občané mohou i nadále psát své podněty na e-mailovou adresu ids@mmhk.cz. Město se bude následně jejich připomínkami zabývat. Do konce května pak bude ještě možné fungování dopravního systému upravovat a ladit.“

Čtěte také

A náměstek primátorky Miroslav Hloušek z ODS doplňuje, že město bere případné připomínky řidičů vážně. „Vždy to projde nějakou revizí, v případě, že zjistíme, že tam jsou nějaké abnormality, tak samozřejmě dojde k nápravě.

Řidiči zatím vedle už zmíněného průjezdu některými křižovatkami upozorňují na podle nich nejasné značení rychlosti u radaru ve Zborovské ulici. A řadě z nich se nelíbí samotná myšlenka kontrolování dodržování rychlosti, což je ale jedna z mála připomínek, kterou město na zřetel brát nebude.

Magistrát zatím podle ní ani přesně neví, na co případné peníze, vybrané z pokut, využije.

Primárně ale nejde o peníze, říká primátorka Pavlína Springerová z HDK. „Měli jsme k tomu diskusi, ale nemáme ještě definitivně rozhodnuto. Ovšem velmi by se mi líbilo, kdyby ty vybrané finance mohly být aspoň z velké části alokovány právě například do problematiky dopravy, do silnic, do cyklostezek a podobně. Je to ale v běhu a v rámci diskuse se chceme relativně brzy dobrat nějakého výsledku.

Čtěte také

Inteligentní dopravní systém má městu také přinést důležitá data, říká náměstek primátorky Lukáš Řádek z TOP 09. „Odpadá tady povinnost, že budou stát někde studenti a na křižovatce dělat čárky za projetá auta. Ten systém to umí a na základě vyhodnocení dat může být systém dál obsluhován například ve prospěch preferencí, které budeme v rámci vedení města chtít.

„My se netajíme tím, že úplně nepreferujeme systém, že individuální automobilová doprava má mít vždy přednost. Naopak se domníváme, že by měl být větší důraz kladen na alternativní způsoby dopravy, na cyklistiku či pěší dopravu.

Inteligentní dopravní systém má podle hradeckých politiků především zklidnit dopravu v krajském městě.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související